Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Istanbul

Byen

Istanbul er, og har alltid vært, et knutepunkt mellom vest og øst. Byen har en lang historie og har vært både i romersk, gresk, venetiansk og persisk eie før det ottomanske imperiet bestemte seg for at byen var deres i 1453. Alt dette har vært med på å sette sitt preg på byen og kulturen. I dag bor det offisielt rundt 17 millioner mennesker i byen, men med immigranter kan man nok plusse på noen millioner til. Dagens Istanbul er en multikulturell by med alt en kan tenke seg av historiske, kulturelle og kulinariske opplevelser. Geografisk er byen beliggende både i Europa og Asia, delt av elven Bosphorus. I den europeiske delen finner man de kjente historiske byggverkene og moskeene, samt mange små historiske skatter når en rusler gatelangs. Denne byen kan by på alt. Du finner de mest moderne bygg og tilbud, men mens du rusler rundt kommer du til stadighet også over mange innslag av blant annet det tyrkiske dagliglivet. Et eksempel på dette er menn med sine traller som selger sine simit, en såkalt simitci. Stopp opp og ta en smak, mens du tar en liten pause i vandringen.

Attraksjoner

Istanbul har så mye å by på at du rekker dessverre ikke over det hele på noen dager. Samtidig er det å anbefale det ene mot det andre nesten umulig da dette er byen som har alt. Noen ting bør du absolutt få med deg uansett hvor kort tid du har. Rusle ned mot Sultan Ahmet området og besøk de to moskeene som ligger der, Hagia Sofia og Den blå moskeen (Sultan Ahmet). Den blå moskeen benyttes den dag i dag som moske, men også for turister. I Hagia Sofia kan du se moskeens historie helt fra den gang den var en kirke. Den er rett og slett et museum over forskjellige religiøse tidsepoker i byen. Derfra bør du ta turen til de to store kjente basarene, Grand Basar og krydderbasaren. Grand basar er et enormt område som er bygget for mange hundre år siden som basar og fortsatt i dag ser man de gamle mosaikkene i taket. Krydderbasaren er ikke langt unna, og der finner du mer krydder enn du egentlig visste fantes. Har du barn med deg vil kanskje verdens største Jurassic park friste? Her finner du alt du vil vite, og se, om dinosaurenes tidsalder. Det beste tipset vi kan gi er egentlig; rusle rundt og trekk inn atmosfæren fra byen, eller ta en runde på «hopp av og på bussene» som kjører rundt omkring. Ta også en tur på elven, og se byen fra en annen vinkel. Båtene går året rundt, men utvalget et selvfølgelig størst sommerstid.

Shopping

Istanbul kan by på det meste du måtte begjære når det gjelder shopping. Her finner du alt fra orientalske tekstiler og til de dyreste juvelbutikker. Eller kanskje du vil ha et ottomansk preget håndlaget smykke. Sjekk da Necef inne i Grand Bazaar. Leter du etter en spesiell matte eller noen flotte skinnjakker, ja dette er byen du garantert vil finne det i. Du kan stikke innom et av de store shoppingsentrene eller ta turen til de små lokale leverandørene Er du kanskje på jakt etter noe antikt er den tre etasjes butikken Sofa noe for deg. I området. Som kalles Nesantasi, finner du de eksklusive merkene og er absolutt et must om du er opptatt av slikt. I dette området finner du også shoppingsentret City’s. Her finner du det meste av butikker og tilbud, samt restauranter. Hvorfor ikke benytte sjansen til et par håndlagde sko mens du er i dette området. Ta turen innom Ipek Yilmaz, og la henne designe din helt egne sko. Området og shoppingsentret finner du nært Taksim, og er lett tilgjengelig til fots. Et lite tips til slutt; handler du i bazarene kan du oppnå bedre pris med litt pruting, mens i butikker er det fast pris.

Restauranter

Tyrkisk kjøkken regnes som det tredje beste i verden, og det er ikke uten grunn. Du bør absolutt benytte sjansen til tyrkisk mat i denne byen. Til og med de tyrkiske «fast-food» stedene serverer god mat til en hyggelig pris. En middag i Tyrkia begynner ofte med en Meze (smårett) og deretter følger hovedretten, som ofte er kebab. Kebab er noe helt annet her enn det vi kjenner til hjemme. Ha i bakhodet at kebab egentlig betyr kjøtt, og dermed vil du fort se at variantene er mange. Noe søtt følger med etterpå, og da er det på tide å smake på Baklava, gjerne sammen med tyrkisk kaffe. Vi vil på det varmeste anbefale å sjekke Istanbuls lokale spesialitet nede ved Bospherous elven. Slå lag med de lokale og spis fisk fra elven anrettet som smørbrød. I tillegg finner du mange gode fiskerestauranter i området som heter Ortaköy.  Selvfølgelig finner du et stort utvalg med restauranter som kan by på gourmet måltider utenom det vanlige. Prøv et ottomansk måltid på en av de eldste restaurantene i byen; Haci Abdullah. En over hundre år gammel familierestaurant, som ligger i området Beyoglu. Raki er Tyrkias nasjonaldrikk og bør testes sammen med forskjellige typer Meze. Raki skal nytes sammen med småretter, og kanskje kan den lokale sjappa på hjørnet være den beste plassen for dette.

Uteliv

Istanbul kan by på et formidabelt uteliv, for alle. Her finner du blant annet teknoklubbene, disko, barer, jazzkaffeer, hard rock og typiske tyrkiske barer med arabesk musikk. Her kan det bli vanskelig å velge om en bare skal ut på livet en kveld eller to. Det finnes mange områder med godt uteliv, men hovedstedet for dette finner du i gaten ved navn Istikal. Uansett hva du leter etter vil du finne det her. Det er vanskelig å skulle anbefale noen spesielle steder da utvalget er stort, men noen steder kan være verdt å nevne. Ta en kveld på jazzkaffeen med navn Jazz Cafe (Hasnun Galip Sokak). Her er det flere etasjer med koselige småbord og stort innslag av folk fra Istanbul. Det er levende musikk, men også bakgrunnsmusikk som spenner fra jazz til tyrkisk musikk. Er du ute etter en klubb med et litt eksklusivt preg kan du dra til klubben Laila, som du finner i området Ortaköy (rett ved Bospherous broen). Er drømmen å sitte en i en rolig bar med en formidabel utsikt? Da er Nu Pera plassen å være. Her kan du sitte på takterrassen og nyte utsikten mot Det gyldne horn. Velg og vrak er stikkordene for utelivet i denne byen.

Overnatting

Du vil finne et stort og variert utvalg av hospitser, B&B, ferieleiligheter og hoteller av alle standarder. Problemet kan bli å orientere seg i denne store byen, og hvor det kan være smart å bo. Det vil være en fordel om du har kort tid i byen å bo på den europeiske siden, da dette vil være nærmere de mest kjente attraksjonene. Å bo i områdene Taksim, eller Sultan Ahmed, vil være i gangavstand til det meste i de typiske turistområdene. I tillegg kan man da ofte bevege seg imellom til fots, og slippe å bruke tid på venting i trafikken. Prisene er variable men en finner lett rimelige hotell om man øsker det. Prisnivået ligger generelt mellom kr 150-500 pr natt. De fleste middelprishotellene kan skilte med europeisk standard, så dermed behøver du ikke bekymre deg for slikt. Ser du etter noe du kjenner fra før så finnes både Best Western hotell og SAS hotell i Istanbul. Vær oppmerksom på at SAS ligger slik til at en er avhengig av trikk eller metro, mens Best Western ligger i Sultan Ahmed området. Vær oppmerksom på at å bo midt i Sultan Ahmet eller Taksim kan være slitsomt på grunn av støy og annet. Ønsker man fred og ro vil alternativene noe lengre fra bykjernen være et godt alternativ.

Flybilletter

Istanbul har to flyplasser, Sabiha Gökcen og Atatürk flyplass. Sabiha Gökcen ligger i den asiatiske delen av byen, men Atatürk flyplass ligger i den europeiske. Det er lett å komme seg inn til byen fra begge flyplassene med buss, tog eller taxi. Det er flere flyselskaper som flyr fra Norge til Istanbul. Vi kan nevne Turkish Airlines, Peugasus, SAS, Norwegian og Lufthansa. Et av de få selskapene som tar deg direkte fra Oslo til Istanbul er Turkish Airlines. Da ender reisen på Atatürk flyplassen, mens Norwegian flyr til Sabiha Gökcen flyplassen. Turkish Airlines har over flere år fått priser for beste flyselskap på verdensbasis, og kan skilte med en service vi nordmenn ikke er vant til. I tillegg er dette flyselskapet et av selskapene SAS samarbeider med. Sjekker du de andre selskapene vil du se at en god del av disse baserer seg på mellomlandinger i andre europeiske byer. Velger du et slikt alternativ bør du beregne god tid mellom eventuelle flybytter. Prisene vil variere mye etter årstid og om du velger direkteflygning eller ikke. Du kan jo vite at det er ikke alltid at mellomlanding er det billigste alternativet, så sjekk dermed nøye før du bestiller. Alle disse flyselskapene selger billetter på internett.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]