Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Praha

Byen

Praha er en av de mest innflytelsesrike hovedstedene i europeisk historie, grunnlagt for rundt 1100 år siden. Siden den gangen har Praha vært hovedsetet for to paver, et utall konger og samtidig et viktig senter for europeisk kultur. Byen har en storslått arkitektur fra flere perioder, som er vel bevart og som har unngått særlig ødeleggelser fra en lang rekke med kriger og år med ufred. I dag er Praha en av de mest populære storbydestinasjonene i Europa, kanskje spesielt blant nordmenn. Mange tiltrekkes av kombinasjonen av eldgammel historikk og kultur, kort flytid fra Norge, lave priser og et yrende natteliv. Her kan man slå litt på stortromma, uten at det gjør for store innhogg på bankkontoen.

Det kanskje mest sjarmerende man kan foreta seg i Praha og Tsjekkia, er å en stille ettermiddag på en lun og trivelig pub, med en pilsner i handa. Dette er muligens tsjekkernes  største stolthet, den lyse lagertypen øl. Selv om byen er rundt dobbelt så stor som Oslo, er Praha generelt sett en trygg by. Lommetyveri kan forekomme, men vold og ran er særdeles sjeldent i Tsjekkias hovedstad. Praha har en egen romantisk aura, som gjør at mange kommer gjentatte ganger tilbake etter det første besøket. Byen egner seg både for kulturinteresserte, venneturer, romantiske turer, shopping og for de som er glade i lange netter på byen.

Attraksjoner

Gamlebytorget med den astronomiske klokka er et must for de fleste som reiser til Praha. I samme kategori er det påkrevd med en rusletur over Karlsbroen og opp til slottet Prazky Hrad. Fra slottet ser man Petrinhøyden, med den velkjente kopien av Eiffeltårnet. Tårnet er verdt et besøk, og gir en flott utsikt over hustakene i Mala Strana og gamlebyen. På varme vår- og sommerdager er Petrinhøyden et populært område for en spasertur i grønne omgivelser. De tidligste kongene i Praha tok bolig i slottet Vyšehrad, som ligger langs elva Voltava litt sørvest for sentrum. Med sin eldgamle og spennende historikk, anbefales et besøk dit. Jødekvartalet i gamlebyens utkant er også høyt på lista over de mest kjente severdighetene. Her finner du den jødiske kirkegården samt flere synagoger og museer, med grusomme minner fra nazistenes okkupasjon under krigen. Legg merke til at navnene på mange av ofrene er nedfelt i de brosteinsbelagte fortauene utenfor huset de bodde i, eller innskrevet på husenes vegger.

Praha var i lange perioder en sentral del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. I så måte ble et av verdens første universiteter opprettet i Praha, samt at byen var sentrum for kultur og arkitektur. Derfor er et opera- eller konsertbesøk i Statsoperaen eller Narodni Divadlo (nasjonalteateret), virkelig å anbefale. Det samme gjelder konserter som avholdes i Rudolfinum eller Smetana Hall – der kjente symfonier av tsjekkiske komponister som Dvorak og Smetana ofte fremføres. Bare arkitekturen og de historiske omgivelsene er i seg selv verdt inngangspengene. I tillegg holder som regel det musikalske et meget høyt nivå. Ellers nærmest flyter Praha over av spennende severdigheter, gallerier og muséer. Et raskt søk på nettet innenfor ditt interessefelt, og det dukker som regel opp noe som pirrer nysgjerrigheten.

Shopping

De to store handlegatene i Praha krysser hverandre og er lett å finne. Den ene er hele Vaclavplassen, som i motsatt ende av det monumentale museumsbygget på toppen, treffer handlegata (og delvis gågate) Na Prikope. Her finner du kjente magasiner som H&M, Zara, Bata og andre. I tillegg ligger det mange små shoppingsentre her med merkevarer. I den ene enden av Na Prikope, nærmer man seg det store shoppingsenteret Palladium. Ellers finnes det mange småbutikker med merkevarer i sidegatene fra Na Prikope, og nedover mot Gamlebytorget. Dersom du ikke har noe i mot en tur ut av sentrum med metro, kan det gigantiske shoppingsenteret i bydelen Chodov være noe for deg. For luksusartikler fra motehus som Gucci, Louis Vuitton, Armani og Prada, har gaten Parizska det du trenger. I denne gata finner du også hyggelige restauranter og caféer du kan hvile shoppingbeina i. Parizska finner du enkelt, den strekker seg ut i en av endene på Gamlebytorget.

Klær, sko og sportsutstyr er noe rimeligere i Praha enn i Norge. Prisforskjellene utgjør likevel ikke all verden, spesielt når det kommer til de mest luksuriøse merkevarene. Handler du for en viss sum, vil du kunne få varene uten MVA. Dette utgjør 15-16% av prisen og betales tilbake på flyplassen (ikke i butikken du handler i). Husk å be om tax-free-papirer i butikken, samt vær forberedt på å måtte vise frem varene på flyplassen. Mange reiser hjem fra Praha med Bøhmerkrystall i kofferten. Vær oppmerksom på at de mange små butikkene i turistområdene, ofte har krystall som slettes ikke er verken krystall eller fra Bohemia, men heller tungt glass fra Kina.

Restauranter

For de bedre middagene, i perfekte omgivelser rett ved Karlsbroen, bør man prøve restauranten Kampa Park (eies av en nordmann). Alternativt kan man ta turen innom The Alcron som ligger i Radisson-hotellet. Denne restauranten har har stjerne i Michelin-guiden. På toppen av ”The Dancing Building” finner man Ginger&Fred, en gourmét-restaurant med fantastisk utsikt over elva og opp til Prahas slott. Søker man i Michelin-guiden, finner man også mange spennende alternativer til overkommelige priser. De fineste hotellene har som regel svært gode restauranter. I bydelen Vinohrady, ligger det en rekke gode burgerrestauranter og små bistroer, der både pris og kvalitet som regel er bedre enn i områdene rundt Gamlebytorget.

Som en tommelfingerregel kan man si at gatene med flest turister, også har de verste restaurantene. Dersom du velger en restaurant med egen innkaster, og meny som forteller at drikkepenger ikke er inkludert, har du som regel valgt feil og har havnet i en turistfelle. Der blir man ofte skuffet over både maten og servicen, samtidig som man betaler mer enn det det er verdt. Restauranter med tsjekkisk mat er å finne overalt, noen bedre enn andre. Her også bør man være litt skeptisk til de som åpenbart henvender seg til turister. Generelt er tsjekkisk mat ganske kraftig, med mye svinekjøtt og surkål. Retter av viltkjøtt samt and og gås, er spesialiteter man godt kan prøve når man er i Praha.

Uteliv

Tsjekkerne er først og fremst et pub-folk, og drikker bortimot tre ganger mer øl enn vi gjør i Norge. Det er som regel trivelig og innbydende på de bedre pubene, med lite ståk og bråk. Man kan med hell unngå puber som er åpenbare turistfeller, samt de som er irske (hvorfor i alle dager drikke irsk øl i bryggerilandet Tsjekkia?). Per i dag finnes det rundt 250 småbryggerier i Tsjekkia, og det anbefales at man prøver øl fra disse, fremfor gigantbryggerier som Staropramen. I sentrum anbefales ofte bryggeripubene U Tri Ruzi, Klasterni Pivovar Strahov og U Medvidku, som alle brygger eget og godt øl. Vil man på cocktailbar, er strøket rundt Gamlebytorget det man skal sikte seg inn på. Her anbefales Tretter’s, Bar&Books, Hemmingway Bar, Black Angel’s og Hard Rock Café. I dette området finner du nok å velge i av utesteder, inkludert flere gode jazzklubber som Agharta, U Stare Pani og Ungelt.

Er du ung nok (til sinns) kan kanskje musikk-klubber som M1 Lounge, Roxy og Harley’s friste. Puber stenger som regel rundt midnatt, mens barer og nattklubber kan være åpne så sent som til både 05.00 og 06.00, alt ettersom hvor mange gjester de har. Praha har et yrende uteliv og utestedene fylles ofte opp tidlig. Bordbestilling anbefales i mange tilfeller. Prisene ligger langt under det man er vant til i Norge, så fremt man ikke havner på de verste turistfellene midt på Gamlebytorget.

Overnatting

I Praha kan man bo på alt fra nedslitte vandrerhjem til de mest overdådige luksushotellene. Prisene er som regel betydelig lavere enn i Norge, også på de beste hotellene. I bydelen Mala Strana, rett under slottet, ligger det mange små og koselige hoteller, omgitt av kjempeflott arkitektur. Dette gjelder både enkle og familievennlige hoteller, og luksushoteller i verdensklasse. På andre siden av elven, finner vi de større hotellene, inklusive Hilton (litt langt unna sentrum) og Radisson (i det mest bråkete området nært Vaclav-plassen).

Rundt og på Gamlebytorget er det også mange gode hoteller, blant annet anbefales Hotel U Prince som ligger rett ovenfor den astronomiske klokka. Her i området finner du også Arcadia Residence, hotellet Dagens Næringsliv mener er det best likte hotellet i Europa (mest for pengene). I Praha er det best å forflytte seg med føttene og med trikk eller undergrunnsbanen. De trange gatene i sentrum gjør at drosjeturer kan ta svært lang tid. Da er det viktig å velge hotell med rett beliggenhet. Skal du ut på byen på kveldene, og shoppe på dagtid, bør du bo i nærheten av Gamlebytorget. Vil du ha stille og rolige netter i historiske omgivelser, finn et hotell i området Mala Strana (rett under slottet).

Flybilletter

Norwegian flyr direkte til Praha fra Gardermoen, stort sett hver dag (avhenger litt av sesong). Er du tidlig ute med bestillingen, kan du gjøre noe skikkelig billige varp. Husk at du også kan få rabatter gjennom kredittkortet om du betaler med slike kort. I enkelte perioder flyr Norwegian også direkte fra Bergen, Stavanger og Trondheim. Man kan fly med samme selskap via Stockholm, men da som regel til høyere pris enn ved direkteflyvninger. I sommerhalvåret har også SAS direkteflyvninger til Praha fra Gardermoen, samt i visse andre perioder. Når det gjelder SAS er det ikke alltid like lett å bli klok på direkteflyvningene deres til den tsjekkiske hovedstaden, da disse ser ut til å skifte til stadighet. Du kan også reise via for eksempel København med SAS.

Fra sør i Norge velger mange å fly til Praha fra Stavanger via Amsterdam, noe som kan være både raskere og rimeligere enn å fly via Oslo. Her finner du billetter til Amsterdam hos KLM og SAS, mens KLM og flere lavprisselskaper tar deg videre til Tsjekkia. Flyplassen i Praha (Vaclav Havel Airport) ligger bare knapt 25 minutter fra sentrum med drosje, såfremt trafikken tillater det. Egne flyplassdrosjer står utenfor ankomsthallen, og er stort sett til å stole på. Prisen er cirka 600 – 700 Czk fra flyplassen og til sentrum. Du kan også ta buss til bydelen Dejvice, og derfra Metro eller trikk. Flere hoteller har egen transportservice.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]