Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Tallinn

Byen

Tallinn er Estlands hovedstad, og landets største havneby. Det er en vakker og historisk by, kjent for sin middelalderbebyggelse. Bykjernen trer frem med sine vakre tårn og spir, brosteinssgater, gavlhus og torg omkranset av en imponerende bymur. Tallinns godt bevarte gamleby, ble i 1999 oppført på UNESCO`s liste over verdensarv. Flere områder i byen reflekterer ulike tidsepoker, og skaper en spennende kontrast mellom gammelt og nytt. Byen har også vært en stor markedsplass siden 900-tallet, og vært kjent for sine flotte havner opp gjennom historien. Tallinn blir stadig mer populær blant turister, spesielt fra Norden. Tallinn ligger bare 8 mil sør for Helsinki, og er derfor ofte besøkt av folk fra Finland. Det går stadig hurtigbåter mellom de to byene, slik at man enkelt kan ta billige dagsturer. Tallinn fascinerer besøkende med sin historiske sjarm, men tiltrekker også turister for billig shopping og et yrende natteliv. Byen er blitt noe dyrere med årene, men er fortsatt rimelig sammenlignet med andre land i Europa. Tallinn er et flott reisemål uansett når du reiser, men det skjer mer i løpet av sommeren, som i de fleste byer. Reiser du mellom mai og september vil det som regel være god sommertemperatur. Tallinn har også et av Europas beste julemarkeder, som innledes i slutten av november, og forvandler byen til et magisk eventyr.

Attraksjoner

Å vandre rundt i Tallinns gater er en opplevelse i seg selv, med en unik atmosfære, sjarmerende middelaldergater og fascinerende arkitektur. Tallinns historiske bydel er delt i to, der en egen liten borgby ligger på Toopea-høyden, mens resten av gamlebyen ligger nedenfor. I den nedre bydelen finner du den flotte rådhusplassen, Raekoja Plats, omgitt av vakre fasader fra middelalderen. Her ligger også verdens eldste apotek, Raeapteek fra 1422. Tar du turen opp på høyden, vil du finne flere kirker innenfor murene, deriblant Aleksander Nevski-katedralen. Den russisk-ortodokse katedralen, med sine enorme løkkupler, er blant byens mest bemerkelsesverdige severdigheter. Tallinns bymur og to flotte byporter er godt bevart, der 2 kilometer av muren gjenstår, samt halvparten av de opprinnelige forsvarstårnene. Kommer du inn i gamlebyen fra øst, vil Viru-porten gi et imponerende inntrykk. Det er også verdt å ta turen opp i tårnet til St.Olavskirken der du vil få en fantastisk utsikt over byen. Kirken er fra 1200-tallet, og var på et tidspunkt den høyeste bygningen verden, med et spir som strakk seg 160 meter over bakken. Kirken har brent ned tre ganger på grunn av lynnedslag i spiret. Ønsker du å oppleve kunst og naturskjønne områder kan du oppsøke en av byens mest attraktive parker, Kadriorg-parken. Her finner du flere museer, skyggefull løvskog og en egen svanesjø. Her ligger også Kadriorg-palasset, som huser Estlands nasjonalgalleri. Palasset ble bygd av den russiske tsaren Peter den store til sin kone i 1718. Foruten en rekke spennende musèer og beundringsverdige bygninger, kan man eventuelt besøke Tallin Zoo, eller unne seg en deilig spabehandling.

Shopping

Mange kommer til Tallinn for billige shoppingmuligheter. Her er det et bredt utvalg av tradisjonsrikt håndverk og moderne designvarer. I Estland er de svært flinke med håndtverk, og det selges gode kvalitetsvarer flere steder i byen. For best mulig kvalitet, er det best å kjøpe håndverksprodukter i spesialbutikker i gamlebyen. Du kan få flotte strikkeprodukter, glass, lær, hatter og smykker. Et par kvartaler fra Rådhusplassen finner du håndverkernes marked, der du også kan se tradisjonelle produkter bli laget. For de som liker markeder, er det verdt å ta turen til det russiske markedet Balti Jaama Turg, like ved Tallins jernbanestasjon, eller den tradisjonsrike torghallen Keskturg. Det russiske markedet har rundt 50 boder der du kan finne mye interessante varer, alt fra antikviteter til frukt og grønt. Foretrekker du shoppingsentere, er det flere alternativer i byen, deriblant det kjente finske varemagasinet Stockman, og det moderne kjøpesenteret Viru Center. Stockman er noe dyrere enn de andre sentrene, men har gode kvalitetsvarer av diverse klær, sko og vesker. På Viru Center finner du butikker i alle kategorier, inkludert en rekke kjente merkevarer, samt starbucks cafè og flere hurtigmatresturanter. Her har de også en Kalev butikk, (Estlands svar på Freia) med fristende sjokolade og marsipan. Tallinna Kaubamaja er et kjøpesenter som skiller seg litt ut fra de andre sentrene. Senteret var i utgangspunktet et sovjetisk varehus, og har vært i drift siden 1960. Det er likevel et moderne senter med et stort utvalg av gavebutikker, kosmetikk og klær. Kaubamaja har forbindelse med Viru Center, slik at man kan enkelt kan besøke begge.

Restauranter

Det estiske kjøkken er inspirert av Russland og Tyskland, der den tradisjonelle maten består av mye rugbrød, kjøtt, fisk og poteter. Resturanter med estisk mat, serverer ofte grillet lam, svin og elg, men noen tilbyr også villsvin og bjørn. Det er heller ikke noe problem å finne internasjonale resturanter i Tallinn, med blant annet fransk, italiensk, gresk og asiatisk mat. Siden prisene er svært gunstige, spesielt for nordmenn, får man mye god mat for pengene. De fleste resturantene ligger i eller nær gamlebyen, men det er noen gode alternativer litt utenfor sentrum, der det også er enda rimeligere. Det er flere middelalderresturanter i Tallinn, men Olde Hansa er den best bevarte i hele Baltikum. Resturanten er en typisk turistmagnet, med innredning og stemningsfull musikk i middelalderstil, spennende mat og servitører i middelalderkostymer. Maten er etter autentiske oppskrifter fra middelalderen og serveres med øl og snaps. Her kan man prøve vin med urter, og varmt øl med honning, i tillegg til bjørnekjøtt, laks og villsvin. Er du glad i italiensk mat, er Buon Giorno en favoritt for mange, der du kan få ulike pastaretter, supper, salater og bruschetta, samt svært god kaffe. Ønsker du å besøke Tallinns fineste resturant, er Stenhus valget. Resturanten ligger i kjelleren til byens flotteste hotell, Schlössle Hotel. Resturanten har vunnet sølvskjeprisen for beste gourmètresturant, samt beste interiør og vinutvalg. Her er det luksuriøst bestikk, stemningsfull belysning og en franskinspirert meny med førsteklasses retter. Restaurant Ö var også nominert til sølvskjeprisen, og er en svært populær resturant med kontinentale retter inspirert fra det europeiske kjøkken.

Uteliv

Til tross for Tallins størrelse, med under en halv million innbyggere, har byen et pulserende uteliv. Det er mange utesteder å velge blant, med en rekke puber, loungebarer og nattklubber, samt tre sigarbarer. Tallinn kan også tilby flere casinoer, og er et populært sted blant de spilleglade. Ønsker du å prøve estisk øl, som Saku eller A.Le Coq, finner du de fleste barer og puber i gamlebyen. Hell Hunt er en lokal favoritt, kjent for sin mørke øl og lyse cider, og kan tilby en hyggelig atmosfære, åpen ild og sport på storskjerm. Et annet sted for ølelskere er Beerhouse, i hjertet av gamlebyen. Stedet kan minne om en tysk ølhall, og du kan smake på syv sorter øl fra deres eget bryggeri. Chicago 1933 er en populær bar, med inspirasjon fra det amerikanske 1930-tallet. Her kan man nyte levende musikk hver kveld, med jazz og blues, og røykere vil sette pris på den elegante sigarloungen. Er du ute etter en nattklubb, er Club Hollywood et legendarisk sted som pulserer av energi. Det var den første nattklubben i Baltikum, og er en smeltedigel for turister, spesielt blant den yngre generasjonen. Klubben har to etasjer, et enormt dansegulv, og kan romme 1500 gjester. Blant de lokale er Venus mest populær, og verdt et besøk om du vil feste med den estiske lokalbefolkningen. Tallinn har altså noe for alle, enten du ønsker en rolig kveld med god drikke i godt selskap eller danse natten gjennom med heftig musikk og høy partyfaktor.

Overnatting

Mange reiser til Tallinn for kortere opphold og helgeturer. For å unngå mye reisetid mellom bosted og byens severdigheter, bør man velge et hotell nærme gamlebyen. Det er også her de fleste butikker og resturanter ligger. Man kan eventuelt finne hoteller i nærheten av en t-banestasjon, slik at en kommer seg raskt og sikkert inn til byen. Utvalget av hoteller er mange, enten du ønsker et sjarmerende boutique hotell, eller et av de mer luksuriøse kjedehotellene. Meriton Old Town Hotel er et rimelig og bra alternativ, med sentral beliggenhet, bare en kilometer fra sentrum. Sokos Hotel Viru ligger også sentralt, tilknyttet kjøpesenteret Viru Center. Det er et moderne 4-stjerners hotell med koselige rom, og en rekke fasiliteter, inkludert en god frokostbuffet. For et dyrere alternativ er The Three Sisters Hotel, et unikt 5-stjerners hotell, bestående av tre ombygde hus fra 1300-tallet. Hotellet ligger i gamlebyen, og har sjarmerende rom med en kombinasjon av moderne og historisk design. Schlössle Hotel er som regel der stjerner og politikere sjekker inn. Det er et vakkert hotell med luksuriøse detaljer og svært god service. I hotellets kjeller ligger byens fineste resturant, Stenhus. Et annet luksuriøst alternativ er Hotel Telegraaf, med kort avstand til Rådhusplassen og flere av byens severdigheter. Bygningen er fra 1878 og fungerte opprinnelig som en telegrafstasjon. Hotellet har en eksklusiv resturant, bar, og spafasiliteter med badstu, boblebad og dampbad. For de som er ute etter et vandrerhjem, har Tallinn Backpackers et godt rykte, og ble kåret til Estlands beste vandrerhjem i 2013 og 2014.

Flybilletter

Flyseselskapene som flyr direkte fra Norge til Tallinn er Norwegian, Estonian Air, SAS og Ryanair. Det går direkteflyvninger fra både Trondheim og Oslo, samt fra Moss lufthavn i Rygge. Du kan også fly med andre selskaper eller fra andre byer i Norge, men må da regne med mellomlandinger. Alternativer er Air Baltic som flyr via Riga, eller Finnair via Helsinki. Har man tid og lyst, kan man kombinere reisen med et besøk i Helsinki, og ta hurtigbåt derfra over til Tallinn. Flyr du direkte fra Oslo, tar turen ca.1 time og 30 minutter. Prisnivået på flyreiser mellom Norge og Tallinn ligger som regel lavere enn for mange andre storbyer utenfor Skandinavia. Mars og september er de billigste tidene å reise på, mens det er dyrest i januar og mai. Er du fleksibel på reisetid kan du få rimelige biletter. Prisene vil som regel variere mellom 1000 og opp til 3000 kroner for en reise tur-retur. Tallinn lufthavn (Ülemiste) ligger ca. 4 kilometer fra Tallinn. Den korte avstanden gjør det enkelt og billig å komme seg inn til sentrum. Du kan ta taxi for mellom 50 og 80 kroner eller ta bussen for under 20 kroner.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]