Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Warsawa

Byen

Under andre verdenskrig ble Warsawa nærmest fullstendig ødelagt, men Polens hovedstad har gjenoppstått og tar stadig igjen det tapte med ny prakt og stolthet. Byen har få gamle byggverk på grunn av ødeleggelsene, men de historiske bydelene er nøye rekonstruert, for å gjenskape den samme verneverdige arkitekturen. Gamlebyen i Warsawa (Stare Miasto) er hovedstadens eldste historiske distrikt, og en populær turistattraskjon. Den gamle bydelen ble oppført på UNESCO`s liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. Mange som ikke har opplevd Warsawa tror at det er en grå og trist østblokkby, preget av dysterhet og kommunisme. Tar du turen til byen vil du derimot se at denne hovedstaden er vakker og spennende, og litt anderledes. Både folket og byen har reist seg gjentatte ganger, og har mye å tilby reisende, enten det er kultur eller shopping som står øverst på listen. I dag fremstår byen som moderne og sprudlende, med gjestfrie mennesker, god og billig mat, samt en rekke spennende museer. Det er likevel viktig å få med seg byens grusomme og interresante historie, som gjenspeiles i flere av byens attraksjoner. Warsawa er forøvrig landets største by, og har siden middelalderen vært et viktig senter for vitenskap, kultur, industri og politikk. Polen er et av Europas billigste reisemål, og du vil få mye for pengene sammenlignet med andre land.

Attraksjoner

Warsawa tilbyr storslått arkitektur og lett tilgang til kunst og kultur. Gamlebyen (Starie Miasto) er den eldste delen av Warsawa og er en av de viktigste turistattraksjonene. Gamlebyen ligger ved elven Wisla, og er kjent for sine godt bevare historiske bygninger, og arkitektur fra flere tidsepoker. Bydelen har sjarmerende brosteinsgater, fargerike bygninger og en stor markedsplass, Rynek Starego Miasta. Her finner du flere uteresturanter, berømte statuer, gatemusikanter og portrettegnere. Ikke langt fra markedsplassen dominerer det mursteinsrøde kongelige slott som ble sprengt av tyskerne i 1944 og gjenoppreist i 1971. I den gamle bydelen er det også verdt å få med seg Kobbertakspalasset, St.Johannes døperens katedral og den majestetiske byporten (Barbican) som idag er en passasje for fotgjengere, og et utstillingspunkt for lokale kunstnere. Byen har ellers mange parker og vakre palasser du ikke bør gå glipp av. Lazienki-palasset er flottest av alle, og ble opprinnelig bygd som et badehus på 1600-tallet. Palasset ligger på en kunstig øy ved Lazienki-elven, omgitt av en vakker park. Kultur- og vitenskapspalasset (Palac Kultury i Nauki) er det umulig å ikke legge merke til, der det ruver 232 meter opp i luften. Det er Polens høyeste bygning, og et viktig orienteringspunkt for turister. Tar du turen opp til plattformen i 30. etasje, får du byens beste utsikt. For de som er interresert i Polens historie er Warsawa det rette stedet, med blant annet Chopinmuseet, Nasjonalmuseet, Warsawa Uprising (opprørsmusèet) og Warsawas Historiske Museum. Frederik Chopin Museum er svært populært og gir deg innblikk i livet og musikken til Polens mest berømte komponist.

Shopping

Shoppingmulighetene er mange i Warsawa, med handlegater, store kjøpesentere, utendørsmarkeder, samt en rekke lokale småbutikker. De beste souvernirene finner du i Gamlebyen, der smykker av rav og krystallprodukter er de mest typiske turist-souvernirene. Er du ute etter polsk håndverk bør du besøke en av Cepelia stiftelsens butikker eller Boleslawiec keramikk-butikk. Cepelia har rundt seksti forretninger i Polen, der de selger glassprodukter, skulpturer, keramikk, kurvarbeider, malerier og smykker. Foretrekker du kjøpesentere, har Warsawa flere, blant annet Arkadia som er Sentral-Europas største shoppingsenter. Senteret har fem etasjer med flere motebutikker, kjente merkevarer og store forretninger med musikk og elektronikk. Sentralt plassert ved togstasjonen ligger et annet stort kjøpesenter, Zlote Tarasy, som ble åpnet i 2007. Her kan du finne det meste av internasjonale merkebutikker, blant annet Marks & Spencer, Hugo Boss, Quicksilver, H&M, Zara og Mango. I tillegg til en rekke andre butikker har senteret Polens første Hard Rock Cafe, jazzklubb, kino, flere resturanter og barer. Galeria Mokotow er et annet populært kjøpesenter, med 260 butikker, samt flere spennende resturanter og et underholdningssenter med bowlinghall og kino. Om du drar litt øst for Warsawa, ligger det enda et kjøpesenter kalt Promenada. Her finner du klær av gode kvalitetsmerker, men også delikatesseforretninger og tradisjonell polsk mat, samt en ishall, bowling og kino. Alle de store kjøpesentrene i Polen er forøvrig åpne 7 dager i uken. Liker du best å rusle i gatene og kikke i butikker, er det tre populære handlegater, Nowy Swiat, Aleje Jerozolimskie og Marszalkowska.

Restauranter

Polen er et jordbruksland, noe som gjenspeiles i den tradisjonelle matkulturen. Nasjonalretten er bigos, også kalt jegergryte, som består av kjøtt, pølser, grønnsaker og surkål. Ulike varianter av suppe er også en del av den polske maten, og man får som regel servert store, mektige porsjoner. Til dessert er det mange gode alternativer, men sernik (polsk ostekake), er mest vanlig. Warsawa kan tilby en rekke ulike resturanter med det beste av både polske og internasjonale retter. I Gamlebyen ligger U Fukiera, en av Warsawas beste resturanter. Her kan man nyte de beste polske rettene i en behagelig atmosfære med stil og levende lys. Regningen er noe høyere enn gjennomsnittet, men likevel overkommelig. Rett ved slottet ligger en populær resturant blant turister, Przy Zamku. Her serveres det mye god tradisjonell mat, og ved vindusplassene får du flott utsikt over byens vakre slott. Om du ønsker noe annet enn polsk mat, kan du eventuelt ta turen til Warsaw Tortilla Factory, der de serverer god og rimelig meksikansk mat. Resturanten er livlig og populær, spesielt blant lokalbefolkningen. Til et enklere måltid, kaffe eller lunsj, er det verdt å ta turen til Cafè Blikle i gaten Nowy Swiat. Dette stedet har vært en viktig del av Warsawas lokalhistorie siden 1869, drevet av familien Blikle over fem generasjoner. Her kan du nyte byens beste bakverk, fransk eller polsk frokost, samt spennende lunsjalternativer og god vin.
Vodka og øl er forøvrig mer vanlige drikkevarer i Polen enn vin, og merkes noe på vinprisene. Vodka regnes som deres nasjonaldrikk og inntas bar i små glass.

Uteliv

Polen er kjent for sin vodka, og måltidene nytes ofte med øl eller bar vodka. Det polske folk er som regel ikke tilbakeholdene når det gjelder alkohol og festligheter. Utelivet i Warsawa er fullt av liv med et godt utvalg av barer, resturanter og nattklubber i alle prisklasser. Flere utesteder stenger ikke før siste gjest er gått. Byen kan tilby noe for alle og enhver, enten du foretrekker å nyte en god flaske vin i elegante omgivelser, trivelige lokaler med underholdning og lokalt øl, eller danse hele natten under glitrende lyskroner. I sentrum av byen finner du blant annet Paparazzi og The Eve, der du eventuelt kan begynne kvelden med eleganse, sjarm og sofistikerte drinker. Et av de mest turist-vennlige utestedene er Klubokawiarnia. Det er en av de eldste og mest populære klubbene i Warsawa, og holder åpent til morgengry. På Hotel Bristol ligger Column Bar, en eksklusiv bar dekorert i art-deco stil, med live musikk og gode cocktail-drinker. Stedet er spesielt populært blant byens mest velstående. Blant journalister og mediefolk er Miedzy Nami et populært og trendy utested, der fotografer kan stille ut egen kunst på veggene. For en mer tropisk atmosfære kan du ta turen til Lezaki. Stedet er innredet som en strandbar og er et perfekt sted å nyte kvelden etter mye shopping og ulike opplevelser. For de eventyrlystne, kan man eventuelt krysse elven og ta turen til bydelen Praga. Her er det gamle fabrikker og leiegårder som er omgjort til barer og klubber. Fabryka Trzciny og Saturator er to populære klubber.

Overnatting

De fleste hotellene i Warsawa er rimelige, selv de mest sentrale. Det er likevel flere luksuriøse hotellkjeder dersom du ønsker å bo dyrt, slik som Marriott og Hilton. Det er en fordel å velge et hotell med kort gåavstand til Gamlebyen, da dette er stedet med mest attraksjoner og severdigheter. Castle Inn er unikt lite 3-stjerners hotell i Gamlebyen, rett ved slottet. Alle rommene er kreativt dekorert med forskjellige temaer av lokale artister. Hotel Ibis er et annet rimelig og sentralt hotell, der de også kan tilby en moderne resturant og lounge bar. Ønsker du å bo i et leilighetskompleks, er det flere alternativer. Old Town Apartments er blant de rimeligste, med leiligheter til to, fire eller fem personer. Dette stedet ligger på selve torget i Gamlebyen, og kan ha noe høyt støynivå dersom leiligheten vender ut mot torget. Et mer eksklusivt alternativ er InterContinental Warsaw. Dette fem stjerners hotellet har panoramautsikt over byen, moderne arkitektur, resturanter og barer, samt treningsstudio og svømmebasseng. Ovenfor kulturpalasset, ligger byens eldste hotell, Polonia Palace Hotel, som ble åpnet i 1913. Hotellet har mye å tilby, blant annet swing og jazz i baren om kveldene og mye god drikke. Hotellet har en frisørsalong, gavebutikk, treningssenter, sauna og spa-muligheter. Om man ønsker kan massasje bestilles til rommet. Frokostbuffeten er høydepunktet for mange, der de til og med får fersk honning fra egen bikube.

Flybilletter

Du kan velge blant mange flyseskaper når du skal reise til Warsawa. Ønsker du at turen skal være direkte, har Norwegian flere avganger i uken fra Gardermoen. Du kan også fly direkte fra Bergen og Stavanger. Er du fleksibel på avreisedato, kan du få biletter for under 1000 kroner. Du kan også finne rimelige priser med det polske flyselskapet LOT, som flyr direkte fra Gardermoen daglig. Den gjennomsnittlige reisetiden er på 1 time og 50 minutter. Lavprisflyselskapene Wizzair og Ryanair flyr til Warsawa noen ganger i uken fra Sandefjord lufthavn. Flyr du fra andre byer er det som regel greiest å velge SAS eller KLM, som et av de rimeligste alternativene. Da vil det være en mellomlanding i Københanvn eller Amsterdam. Det er to flyplasser tilknyttet Warsawa, der Frederic Chopin International Airport er hovedflyplassen, en mil fra sentrum. Lavprisflyselskapene lander som regel på den mindre flyplassen Modlin, 38 km fra sentrum. Fra flyplassen kan du ta buss eller taxi, eventuelt leiebil. Tar du taxi fra Chopin flyplassen koster det rundt 80 kroner, så sant det ikke er søndag eller midt på natten. Siden 2012 har det også vært togforbindelse inn til sentrum, der turen tar ca. 25 minutter.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]