Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Amsterdam

Byen

Amsterdam er kjent for sine mange kanaler som spiser seg gjennom byen på kryss og tvers. Legg til sjarmerende steinhus, fargerike husbåter og brosteinsbelagte gater og du har satt opp kulissene til en estetisk betagende spasertur. For mange er dette selve høydepunktet når de besøker Amsterdam; å traske rundt og bare ta inn stemningen, eller forene seg med lokalbefolkningen og ta befaringen på to hjul. Det er mye som foregår i Amsterdam, men likevel virker det ikke som om noen har særlig hastverk med å komme seg dit de skal. Det er noe kontinentalt over byen, samtidig som den har et sterkt nordisk preg. Kanskje har hollenderne funnet den gyldne middelvei mellom vårt hastende tempo i nord og den livsnytende innstillingen i sør. Amsterdam er like vakker året rundt ettersom årstidene setter sitt preg på byen. Det er likevel finest når sola skinner og temperaturen tillater at man nyter noe godt å drikke på en fortauskafé mens man planlegger hva man skal vie resten av dagen til. For ikke å snakke om hvordan man skal oppleve natten! Det er nok å velge mellom og mye å ta seg til i Amsterdam. Byen er full av nyskapende, moderne impulser, møysommelig blandet med gammel historie og årelange tradisjoner. Det er liten sannsynlighet for at du vil kjede deg i Amsterdam, men om det skulle bli slik, er det kanskje verdens triveligste by å kjede seg i.

Attraksjoner

Amsterdam har lenge vært Europas lillebror som aldri ville bli bli voksen. Byen har nesten vært synonym med liberale tilstander på både sex- og narkotikafronten med Red Light District som mest kjente attraksjon. Amsterdam har utrolig mye mer å by på enn som så! Om du er av de som elsker museum og kulturelle innslag i ferien kan du ta en tur innom det kjente Van Gogh museet. Et besøk til de to minst like populære kulturbasene Rijksmuseet, med sine profilerte utstillinger og Stedelijtmuseet med utstillinger av moderne kunst, vil også passe deg. Anne Frank museet er også verdt en titt, men vær forberedt på å måtte stå lenge i kø for å komme inn i det lille huset. Nederland er kjent for sine vakre tulipaner og du kan se dem i sin fulle flor på et av de mange blomstermarkedene. Opplev det 400 år gamle kanalsystemet fra vannet med en ferd langs de pittoreske gatene ved hjelp av elvebåt. Når vinteren kommer, fryser vannet til is og du kan faktisk gå på skøyter der! I Amsterdams største grønne lunge, Vondelspark, kan du slappe av og nyte livet med en aldri så liten picnic. Om du tar deg frem til fots, via offentlig transport eller sykkel, er det aldri langt til neste attraksjon. Gatene i seg selv er vakre, men også fulle av spennende grafittikunst, som et urbant innslag i en allerede kulturrik Europahovedstad.

Shopping

Som ivrig shoppingentusiast har du mye å velge i når du besøker Amsterdam. Blant handleglade snakkes det mye om «de negen straatjes», de ni gatene, men små butikker med unike klær og gjenstander finner du nesten hvor enn du går. For den mest luksuriøse typen shopping bør man holde seg i museumsdistriktet der gatene P.C. Hooftstraat og Baerlestraat er fylt til randen med alle de mest kjente, og dyreste, merkene. Ved Dam plassen og i Kalverstraat finner du de største varehusene, som huser et enormt utall merker og butikker under samme tak. Med et klima som ikke alltid er tørt og fint kan dette ofte være et genialt alternativ. I Kalverstraat finner du også de mest kjente kjedebutikkene på rekke og rad og de litt dyrere variantene i gaten ved siden av, Leidsestraat. I samme nabolag som det kjente Rijksmuseet finner du området Spiegelkwartier som domineres av kunst og antikviteter. Like ved hovedtogstasjonen ligger Haarlemmerdijk, som byr på mer alternative butikker og fristelser. De trendy butikkene har et stort utvalg av sko og klær, men side om side ligger også bruktbutikker og lokalene til nyskapende interiørdesignere. Om du ønsker et litt roligere tempo enn i de travleste handlegatene kan du ta turen til Beethovenstraat, der byens beste bakerier holder hus i skjønn forening med parfymerier og finere motebutikker.

Restauranter

Selv om Amsterdam kanskje ikke er mest kjent for å være en gastronomisk metropol, finnes det en del lokale delikatesser som bør prøves. Poffertjes er luftige små pannekaker som ofte serveres høst og vinter med melis og smør. En annen favoritt hos de som liker det søte er Stroopwafels. Perfekt til en kopp kaffe mens du tar en pust i bakken. Kanskje aller mest kjent er Bitterballen, friterte små fristelser som er fast inventar i alle barene og kafeene rundt om i byen. De er et naturlig tilbehør til en kald øl og kommer i et stort antall varianter av fyll og sauser til å dyppe i. Som alle andre europeiske storbyer har Amsterdam selvfølgelig også et rikt utvalg av internasjonal cuisine, med restauranter fra hele verden. Med Indonesia som gammel koloni, er byen beriket med fantastiske restauranter fra dette landet. Prøv en deilig risrett som Nasi Goreng eller noen saftige kyllingspyd med peanøttsaus for en mer eksotisk matopplevelse under ditt besøk i Amsterdam. Byen kan dessuten skilte med hele 12 restauranter som kan skryte av å ha én eller to av de berømte Michelinstjernene på døren. Blant disse finner du alt fra restauranter som serverer lokale spesialiteter, til asiatiske og typisk europeiske matretter.

Uteliv

Som tidligere nevnt har Amsterdam lenge vært Europas lekegrind for voksne som setter pris på den liberale lovgivningen i landet. For noen kan dette nesten virke mer avskrekkende enn fristende, men du behøver ikke frykte, Amsterdam har noe for alle og en hver. Med en lang tradisjon i ølbrygging har Amsterdam mer å friste med enn bare Heineken. Besøk en av de mange barene i byen og prøv deg frem til du finner din favoritt, blant lyse og mørke typer med varierende intensitet og smak. Selv om Nederland ikke er kjent for sin vinproduksjon finnes det likevel tradisjoner for dyrking av druer helt tilbake til 968. Du må jo ikke prøve en lokal variant, men over hele byen finner du små kafeer og barer som inviterer til koselig stemning og ofte også live musikk. Området Jordaan som på dagtid frekventeres av unge, hippe kunstelskere, blir til et svært trivelig sted å oppholde seg på nattestid. Små puber, barer og kafeer fylles opp med et ofte ganske ungt internasjonalt klientell, uten å kjennes som en turistfelle. Rembrandtplein og Leidseplein er også steder du kan dra til for å nyte Amsterdams varierte natteliv. Her finner du alle slags mennesker og et rikt utvalg ulike barer og kafeer, samt nattklubber som holder det gående til langt ut på morgenkvisten.

Overnatting

Mange velger å bo i Amsterdam sentrum når de besøker denne koselige byen. Det er ingenting galt med det, men som det ofte er med storbyer, må man da også regne med å betale mer for beliggenheten, samtidig som nattesøvnen kan måtte tåle en forstyrrelse av ranglefanter i festhumør. Halvsirkelen rundt selve sentrum av Amsterdam er et annet populært alternativ blant besøkende. Dette området er kanskje det mest typiske byen kan by på, ettersom de fleste hotellene ligger ved kanalene i de brosteinsbelagte gatene. Om du velger å bo her vil du aldri være i tvil om hvor du har våknet opp når du titter ut av vinduet på morgenkvisten. Museumsområdet, som også huser byens mest eksklusive butikker, er kjente for sine fasjonable hoteller, med tilhørende prislapper. Her er du nært på det flotteste byen har å by på, både kulturelt og gastronomisk. Den gamle arbeiderklassebydelen Jordaan blir stadig mer populær takket være en tilvekst av stadig flere trendy restauranter, kafeer og butikker. Du finner også tradisjonelle hollandske hus i denne bydelen, som i mange tilfeller huser innovative kunstgallerier og utstillingslokaler. Amsterdam har noe i alle prisklasser, fra boutique hoteller og B&B, til herberger og leiligheter for korttidsleie. Eller hvorfor ikke velge en husbåt neste gang du besøker Amsterdam?

Flybilletter

Amsterdams hovedflyplass Schiphol er destinasjon for flyvninger fra hele verden. KLM har i alle år vært en sikker tilknytning til Norge, men har i løpet av de siste årene åpnet enda flere direkteruter fra norske byer. Også med SAS og Norwegian kan du fly direkte til Amsterdam fra Oslo for rundt 1000-lappen, alt etter når du flyr og hvor tidlig ute du er. Flytiden er på rundt 2 timer fra Oslo. Om du tåler en mellomlanding i en annen europeisk storby, er alternativene selvfølgelig langt flere, men med like stor variasjon i pris og flytid. For å komme deg til og fra flyplassen er det beste alternativet å ta toget. Det går hvert 10.minutt og koster rundt 4euro hver vei, og tar deg til og fra Amsterdams hovedtogstasjon. En rekke shuttle busser er også linket til de største hotellene med en pris på rundt 27euro tur/retur. Det kan lønne seg å sjekke med hotellet på forhånd om de tilbyr denne servicen. Taxi er relativt dyrt og vil koste deg omtrent 45euro, så i de fleste tilfeller vil det lønne seg å ta tog til sentrum og eventuelt fortsette med taxi derfra. Å leie bil i Amsterdam kan bli et mareritt for den mest erfarne sjåfør og anbefales ikke med mindre du planlegger å reise til områdene rundt selve byen i løpet av ditt besøk.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]