Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

St. Petersburg

Byen

En storby uten skyskrapere, men full av kupler og broer – det er St. Petersburg! Byen er faktisk ikke så gammel som en kunne tro, den ble opprettet i begynnelsen av 1700-tallet av den daværende regjerende Tsar, Peter den Store. Byen har på sin korte levetid opplevd mye, og har vært et reisemål i mange år. Selv da Russland lå under Sovjetunionen, og byen het Leningrad, kom det turister fra alle verdensdeler. I dag kan man oppleve en helt annen by enn «den gang da», men i tillegg får du alle de spennende og dramatiske historiene servert på sølvfat. Her kan du vandre rundt på noen av de 300 broene, og besøke de 44 kunstige øyene. Byen er vakker med sine byggverk, og verdt et besøk både vinter og sommer. Vinteren kan være skikkelig kald, men da kan du la deg fascinere av de «russiske hvalrossene». Navnet på isbaderene i elven Neva, som renner gjennom byen. Her hugges det hull i isen, og badet tas uansett temperatur. Sommerstid kan du vandre rundt i lette luftige klær og beundre vakre parker mellom alle historiske bygg. St. Petersburg er den absolutte kulturhovedstaden i Russland, og kan skilte med alt fra den berømte balletten til en unik samling kunst i Vinterpalasset. Kun et par timer med fly, og du vil føle det som du befinner deg i en annen verden.

Attraksjoner

Vi har allerede nevnt Vinterpalasset, et helt unikt museum til og med på verdensbasis. Faktisk finner du her et av verdens største og eldste – Eremitasjen. Du kan altså besøke Peter den Stores hjem i St. Petersburg, og samtidig de kunstverker av berømte europeiske kunstnere. Her henger bilder malt av blant annet Leonardo da Vinci, van Gogh og Picasso. Eller hva sier du til en titt på samlingen med Faberge egg dekket med juveler? Sett av tid her, da det er mye å se. Det sies at om du stopper 1 minutt ved hver gjenstand vil du bruke 7 år på å se alt. Det finnes flere katedraler en kan besøke, men St. Isaks Katedral bør nevnes. Dette er den største i hele byen. Den er overdådig dekorert med gull, marmor, mosaikk og andre dekorasjoner. Klarer du lange trapper må du ta turen opp i katedralens kuppel, som gir deg en fantastisk utsikt over hele byen. Et lite artig stopp etter dette kan være Vodka museet som ligger rett ved katedralen. I tillegg til disse to fantastiske byggverkene vi allerede har nevnt bør du få med deg så mange som mulig utover disse. Her kan man egentlig nevne i fleng, blant annet Peter – og Pauls festningen hvor faktisk Dostojevski satt fengslet i sin tid. Byen huser mye folk men sentrumskjernen er lett tilgjengelig til fots. I tillegg kan du benytte sightseeing busser, som stopper på viktige steder. Her kan du hoppe av og på så mye du ønsker i løpet av et døgn. Når du går rundt i byen bør du være oppmerksom på at trafikken kan være stor på hovedgatene, og her tas det sjelden hensyn til fotgjengere. Det er selvsagt mange flere steder å besøke, men vi anbefaler deg på det sterkeste å sette deg inn i hva du vil se, og noe av byens historie FØR du reiser. Det er først da du vil få fullt utbytte av denne fantastiske byen.

Shopping

Enkelte husker kanskje at denne byen tidligere ikke kunne by på noe av shopping, og russerne sto I kø for selv de mest nødvendige dagligvarer. Denne tiden er heldigvis forbi og i dag kan St. Petersburg faktisk by på alt fra de tradisjonelle russiske suvenirene, til de samme merkevarene, som du kan finne I Norge. Du bør benytte anledningen til å få tak i noe av det unike fra Russland, som en Samovar eller matresjkaer. Russland er også kjent for sine ikoner, og uansett hva en tror på, kan dette være et lite kunstverk som er verdt ta med hjem. Dette kan du finne blant annet på et stort suvenirmarked i byen, rett ved Spas Na Krovi kirken. Hovedgaten Nevskij Prospekt kan by på mange shoppingopplevelser. Her vil du blant annet kunne kombinere litt historie med shopping. Besøk et av verdens eldste shoppingsenter, Bolsjoi Gostiny Dvor. Her finner du faktisk noe med det mest fasjonable og moderne fordelt over hele 53 000 m2. Du vil finne flere butikker og sentre i samme gate, men stikker du rundt noen hjørner kan du også finne små unik butikker. Kanskje en suvenir fra Sovjet-tiden frister? I så fall kan du finne det hos Antique Shop. Andre små og store ting du kan falle for vil du nok finne, som porselen. Her kan du faktisk gjøre et virkelig godt kjøp i St. Petersburg. Hva med å ta et stopp hos Imperial Porselen? Her har de laget porselen av høy kvalitet siden 1800-tallet, blant annet te-serviser til den russiske tsarfamilien. Vær oppmerksom på prisnivået i byen. Kjente importerte merker vil ikke være noe særlig billigere enn hjemme, mens andre ting fort kan bli billigere.

Restauranter

Russland er kanskje ikke kjent for sitt kjøkken, men det er absolutt verdt å smake på russisk mat. Du har kanskje hørt om Borshch, den kjente russiske suppen lagd på rødbeter, kjøtt og kål. Denne bør du teste mens du er i byen, og det samme gjelder for Bliny. Dette er en slags pannekake, som spises både til frokost og lunsj. Du vil garantert gå forbi boder på gata, som selger Bliny på din vandring rundt omkring. St. Petersburg har ikke så mange egne kjente retter, men Biff Stroganoff er faktisk en rett herfra. Besøker du restauranten At Gorchakov’s vil du finne både denne russiske, og andre russiske, matretter. I tillegg, til steder som byr på russisk mat vil du også finne mat fra andre deler av «det gamle Sovjet» i hopetall. Frister det å teste viltkjøtt bør du absolutt spise et måltid på Okhotnichny Klub. Her kan du til og med finne retter tilberedt av villsvin og bjørn. Utenom disse forslagene vil du selvfølgelig finne restauranter med internasjonale menyer. Europeisk mat i flotte omgivelser finner du hos Na Kukhnye. Italiensk meny finner du blant annet hos Vinostudia. Gourmet opplevelsen kan du finne hos Grand Cru, sammen med en god flaske vin. Vær oppmerksom på at du bør spørre om prisen på vinen før du bestiller, ellers kan det fort bli dyrere enn du hadde drømt om.

Uteliv

Et besøk i Russland bør inkludere et glass vodka. Russerne er stolte av vodkaen sin og det regnes som «den russiske melk». Denne drikken vil du finne alle steder, men bør testes. Ta et stopp på en eller annen lokal sjappe mens du rusler rundt i byen. Bar – og utelivet i St. Petersburg er variert, og byr på noe for alle. Her finner du barer og klubber for alle. Er du av de som liker skikkelig god gammel rock kan du ta en tur på Nighttime Dancing. Her finner du 3 etasjer, og kan rocke deg gjennom kvelden med blant annet Elvis. Klubben Purga annonserer med liv tilsvarende nyttårsaften, hver kveld. Kanskje stedet for den yngre generasjon mest. Du finner Grebnoy Klubb er en noe annerledes klubb, som befinner seg utendørs, og her kan du både spise og drikke. Uansett hvilket alternativ du velger kan du være oppmerksom på at utelivskulturen i St. Petersburg, og Russland generelt, er noe annerledes enn hjemme. Det kan være virkelig dyrt enkelte steder bare å komme inn, og samtidig kan man komme over steder med en overvekt av Oligarker. Ta eventuelt dette som en god erfaring, for da har du virkelig vært på et russisk sted den kvelden.

Overnatting

I dag, til forskjell fra tidligere, kan du finne mange virkelig gode hoteller i St. Petersburg, men også de mindre bra. Det vil være dyrere å bo i bykjernen, men de kronene bør du koste på deg. Da slipper du å være avhengig av metro eller taxi. Å unngå taxi kan være smart, da sjåførene dessverre vil forsøke flå deg, eller lure deg på prisen. Har du lyst til å bo virkelig luksuriøst og dyrt er Grand Hotel Europe hotellet for deg. Det 130 år gamle hotellet er lokalisert ved hovedgaten, og huser ofte verdensberømte stjerner. De fleste nordmenn er kanskje noe mer nøkterne, og da finnes det mye å velge i. Skal vi komme med et forslag på greit og overkommelig prisede hotell, er Comfort Hotell og Tim Club Hotell gode alternativ. Andre typer hotell som er verdt å sjekke ut før du bestiller kan være Soul Kitchen eller Nashotel. Utenom disse vil du finne både rimeligere alternativer som hospitset Baby Lemonade Hospits. Valget er ditt, men husk å bestille i god tid. Byen er godt besøkt og de beste tilbudene forsvinner fort.

Flybilletter

Å reise til St. Petersburg krever litt mer forberedelse enn bare fly og hotell. Du vil være nødt til å søke visum. Normalt er dette kun en formalitet, men må gjøres. Informasjon om dette vil du finne hos Den Russiske Ambassaden i Norge. Det er flere måter å komme seg fra Norge og til St. Petersburg med fly. Benytter du selskaper som KLM, eller andre utenlandske flyselskaper må du påberegne mellomlanding i et europeisk land. Dette gjelder også norske SAS, som oftest er det mellomlandinger i Stockholm, men du kan også reise om Kastrup (København). Det eneste norske selskapet som flyr direkte pr dags dato er Norwegian. Da tar ikke turen fra Oslo til reisemålet St. Petersburg mer enn cirka 2 timer. Flyplassen du ankommer til heter Pulkovo og ligger cirka 20 km utenfor byen. Du kommer deg enkelt fra flyplassen og inn til sentrum. Velg mellom busser, som for eksempel ordinære ruter eller expressbuss. Taxi kan også velges, bare sjekk prisen godt før du drar fra flyplassen.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]