Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Bilbao

Byen

Bilbao er sannsynligvis et ganske ukjent reisemål for mange, men det er ingen grunn til å la det hindre deg i å besøke denne fantastiske byen. Det er noe spesielt med å reise til et sted der du ikke har bygget opp noen forventninger i forveien. Slik blir alt en overraskelse, og Bilbao har mange av disse på lur. Selv om byen ikke akkurat kan beskrives som estetisk vakker, er det noe gripende med den. Den (som oftest) grå himmelen, de moderne bygningene og den mystiske sangen av et språk de aller færreste kan forstå. Bilbao er en by med en interessant historie, både av eldre og nyere tid. Som den største byen i Baskerland er den sentrum for politikk og næringsliv, i en del av Spania der mange drømmer om å en dag være innbygger i et selvstendig baskisk land. Om du allerede har litt kunnskap om denne delen av Nord-Spania, vet du kanskje at det berømte Guggenheim museet befinner seg her, at den lokale versjonen av tapas heter pintxos og at fotball og tyrefekting er de to mest populære underholdningsformene. Det du kanskje ikke visste om Bilbao er at byen er utrolig lett å bli fascinert av. Etter en spasertur i den gamle bydelen er det lett å kjenne seg tiltrukken av byens spesielle stemning. Hva med at Bilbao faktisk har dannet bakteppe i begynnelsen av James Bond filmen The World is Not Enough? Eller at baskerne, urovekkende nok, har et eget ord for «fint regn som aldri slutter» (txirimiri)?

Attraksjoner

Man kommer ikke utenom å nevne Guggenheim museet når man snakker om Bilbao. Det berømte museet åpnet sine dører i 1997 og gjorde underverker for turismen i både Bilbao og regionen generelt. Du vil sannsynligvis gjøre som de fleste andre turister og få et bilde tatt av deg sammen med den gigantiske hunden ved inngangspartiet, men hva med å ta en «selfie» med den fryktinngytende edderkoppen i stedet? Bilbao har også en sjelden samling av billedkunst i sitt Museo de Bellas Artes. For å få et overblikk over byen kan du ta kabeltog opp til utsiktspunktet Artxanda. Ikke bare er det et herlig fristed fra byens ståk og mas, men der finnes også en vakker park. Bilbao er reist i en mengde ulike arkitekturer, alt fra den gamle, gotiske basilikaen Begoña til det moderne, glassbelagte Torre Isozaki. I den gamle bydelen dominerer fortsatt middelalderarkitekturen husene og danner en sjarmerende labyrint av gater og gamle kirker. En spasertur her er nesten som å reise tilbake i tiden. Ta med barna til La Alhóndiga, som ikke bare er ett av Bilbaos mest ikoniske bygg, men også et senter for utstillinger, konserter, kino og et verksted med aktiviteter for de minste. Det kan også nevnes at et besøk på stadion til hjemmelaget Athletic Bilbao, vil bli en fotballopplevelse du sjelden vil glemme.

Shopping

For enhver handleglad finnes det mange fristelser også i Bilbao. Området rundt Plaza Moyúa er stedet for de mer eksklusive merkene, de aller fleste utenlandske. I gamlebyen vil du finne mer unike shoppingmuligheter i form av små butikker og kunstgallerier. Det mest typiske fra Baskerland må være nettopp baskerluen. Gå ikke glipp av Sombreros Gorostiaga som i årevis har solgt disse hodeplaggene i den lille butikken. Langs gaten Gran Via ligger alle de større kjedebutikkene, selvfølgelig dominert av den spanskættede kjeden Inditex, mor til kjente favoritter som Zara, Massimo Dutti og Pull&Bear. Her finner du også giganten El Corte Inglés, Spanias mest kjente varehuskjede. I den lille gaten Villarías ved elven ligger den spesielle butikken Persuade. Bygningen var opprinnelig en gammel låve og her kan du finne et spennende utvalg av eklektiske klær og tilbehør. Bilbao er kjent for sine mange markeder. Hver søndag fylles plassen Plaza Nova i gamlebyen med kunstnere som selger sine håndverk. Her kan du finne unike skatter og antikviteter og se barn og voksne byttehandle samlergjenstander. Den siste søndagen i måneden steller de også i stand et marked i atriumet på det Maritime museet. Akkurat som de kjente markedene i London danner det en plattform for salg av kunst, håndverk, vintageklær, møbler og bøker.

Restauranter

Baskerland er kjent for å servere mat i god kvalitet og Bilbao er intet unntak. Bilbao har et stort utvalg av barer og restauranter som serverer både lokale og internasjonale delikatesser. Ja, du hørte riktig. Barene i Bilbao er nemlig velrenommerte for sine herlige baskiske tapas: pintxos. Disse små godbitene av brød med noe godt på toppen har blitt eksportert til hele verden, men det er her i Baskerland du får smake den ekte varen. Prøv deg frem og smak på både det du tror du vil like og det du er mer usikker på, sannsynligheten er at de fleste vil falle i smak. Tradisjonen tro må du selv holde orden på hvor mange du har spist og betale ved å vise tannstikkene som har holdt hver pintxo sammen i limingen. Ærlighet varer lengst! For ekte gourmeter anbefales et besøk til markedet La Ribera. Det ligger i gamlebyen og er det største innendørs matmarkedet i Europa. Her kan du se og smake på de ferske ingrediensene som anvendes i den baskiske matlagingen. For et mestereksempel på lokal gastronomi kan du besøke restauranten Mina, som kun ligger et steinkast unna markedet. Her kombineres lokale deiligheter for å på best mulig måte få frem balansen i smakene og konsistensen av råvarene.

Uteliv

Som i alle spanske byer, våkner menneskene i Bilbao til liv om kvelden. Mange begynner kvelden med et glass vin eller en liten øl på det store toget Plaza de Miguel de Unamuno. Her kan du på nært hold se det yrende folkelivet som flyter forbi og merke hvordan stemningen stiger etterhvert som tiden går. Områdene rundt Ledesma, gamlebyen og Ensanche er også fulle av mennesker som tar en drink etter jobb. Ingen spiser middag før klokken er 22:00, noe som til og med kan anses som tidlig. En god matbit må til for de som har en lang natt foran seg og hva er vel bedre enn å nyte noe godt i munnen og noe godt i glasset for å starte kvelden? Rundt midnatt begir glade mennesker seg videre ut i natten. Der finnes barer med livemusikk over hele byen og til og med én og annen karaokebar for de som liker best å synge selv. Bilbao har også et stort utvalg nattklubber for de som ikke vil i seng tidlig. Velg selv etter hva slags musikk og atmosfære du foretrekker, Bilbao har noe for en hver smak. Mange av cocktailbarene rundt om kring holder også åpent til godt forbi midnatt. Disse er perfekt for mer avslappende kvelder, der du heller vil lytte til god musikk i godt selskap enn å vrikke på rockefoten.

Overnatting

Når man leter seg hotell i Bilbao kan det være smart å tenke litt over motivet med turen og hva man helst vil bo nært. Skal man kun ferdes i sentrum, vil et naturlig valg være å finne seg et hotell i den gamle delen av byen, Casco Viejo. Her finnes hoteller for alle lommebøker og budsjetter, samt en rekke barer, butikker og restauranter i umiddelbar nærhet. En annen god mulighet dersom man ønsker å være i nærheten av de mest kjente attraksjonene og sentrum av Bilbao, er Abando. Denne bydelen har også et stort tilbud hoteller, herberger, samt utleie av leiligheter. Om du velger å slå deg ned i bydelen Begoña er du også nært gamlebyen, men området ligger på en høyde, så du må være forberedt på å gå en hel del eller ta offentlig transport fra og til sentrum. Dersom du ankommer Bilbao med bil, kan det ofte være smart å bo litt utenfor sentrum for å unngå problemer med parkering. Området Deusto har enkel tilgang til byen, men er mer residensielt av karakter. Besøker man Bilbao i sommermånedene og vil kombinere reisen med noen dager på stranden, kan man finne hotell i et av småstedene nærmere havet. Getxo, Portugalete, Plentzia og Sopelana er populære blant turister som vil bo i Bilbao, men samtidig være nærmere stranden. Man kan enkelt ta metro fra disse stedene til sentrum av Bilbao på rundt 20-30 minutter.

Flybilletter

I vinterhalvåret går det ingen direktefly mellom Bilbao og Norge. Dermed må du belage deg på en mellomlanding i en av Europas storbyer før du er vel fremme på flyplassen med tilnavnet «La Paloma». Norwegian har en sommerrute mellom mai og september, noe som tar deg fra Oslo til Bilbao på rundt 3 timer. Om du er tidlig ute er det faktisk mulig å finne billetter for under tusenlappen. Resten av året kan du velge mellom en rekke flyselskaper, som SAS, KLM og Lufthansa, til å frakte deg til ditt endelige reisemål. Endelig fremme befinner du deg allerede ganske nært Bilbao, 9km for å være eksakt. Du kan ta busslinjen A3247 fra selskapet Bizkaibus til Bilbao på 20 minutter. Den går hver halvtime og billettprisen er cirka 1.5 EUR. Du kan også ta taxi fra flyplassen og inn til sentrum. Det er ikke en lang tur og den vil koste deg rundt 20-25 EUR. For mange er det beste alternativet å leie en bil når de ferierer i Baskerland. Det kan være ideelt når du ønsker å få sett så mye som mulig av de vakre omgivelsene og ikke bare sentrum av Bilbao. Bilbao kan være litt vanskelig å navigere rundt i på grunn av de mange enveiskjørte gatene. Dersom hotellet ditt ikke tilbyr parkering, er det best å gå direkte til et parkeringshus og sette fra seg bilen der.

Se alle reiseguider her

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]