Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Marrakech

Byen

Marrakech er en berusende by, som vil kunne gi deg et kraftig kultursjokk om det er første gang du besøker en arabiskinfluert storby. Byen er hektisk og bråkete, men samtidig fylt med farger og forunderlige lukter. Marrakech ligger i Marokko, i den nordvestlige delen av Afrika, ved foten av de snødekte Atlasfjellene. Marrakech er den fjerde største byen i landet, etter Casablanca, Rabat og Fes, og hovedstad i regionen Marrakech-Tensift-El Haouz. Marrakech har en rik historie som gjenspeiles i store deler av byen. I gamlebyen, medinaen, finner man de såkalte soukene (markeder) med sine labyrinter og trange smug, fine hager og flotte palasser. Medinaen ble i 1985 oppført på UNESCO`s liste over verdensarv. Grunnlaget var gamlebyens mange bygninger og severdigheter fra den historiske gullalderen. Midt i hjertet av gamlebyen finner du Afrikas største og mest hektiske markedsplass, Djemaa El-Fna. På dette torget får du virkelig utfordret dine sanser, med en magisk blanding av slangetemmere, akrobater, spåkoner, linedansere og hennatatovører samt lukten av grillet lam, røyk og krydder fra en rekke matboder. Stadige hendvendelser fra selgere og tiggere i byen kan være intenst og litt masete, men kan unngås ved å benytte en guide. I motsetning til medinaen, som tilhører en annen tidsalder, er den nye bydelen (Gueliz) roligere og mer moderne. Gueliz, også kalt Ville Nouvelle, er svært fransk-influert etter kolonitiden, med elegante bakerier, kafeer og ulike resturanter. Er du ute etter en anderledes og eksotisk byferie, er Marrakech absolutt et spennende alternativ. Den beste tiden å besøke byen på, er vinterhalvåret, da sommeren ofte blir ubehangelig varm.

Attraksjoner

Det er svært mye å se og oppleve i Marrakech. Byen er delt i to, med den historiske gamlebyen, Medina, og den nyere delen Gueliz. Medinaen har trange gater, markeder og sjarmerende småbutikker, mens den nye bydelen har moderne butikker og uttalige resturanter. Djemaa El-Fna er eventyrfortellerenes torg og en av de mest populære attraksjonene for turister i Marrakech. Her er det liv hele dagen, men etter solnedgang blir det enda mer magisk. Torget forvandles til en arena med fascinerende underholdning og utendørs resturanter. Tar du turen til sidegatene, kan du ende opp i en uendelig labyrint av ulike markeder (souk), og bli tilbudt alt fra krydder og apekatter, til gullsmykker og tekstiler. Om du ønsker å komme litt vekk fra det hektiske bylivet, er det verdt å ta turen til en av byens vakre oaser. Eventuelt ta en ballongferd over det golde ørkenlandskapet. Marrakech omtales ofte som den rosa byen, både på grunn av sine byggverk i samme farge, og jordfargene som varierer fra mursteinsrødt til ulike rosanyanser. Med de enorme Atlasfjellene ruvende i bakgrunnen, får du en fantastisk utsikt. Det storslagne palasset, Palais de Bahia er også verdt et besøk. Det ble bygd på slutten av 1800-tallet for sultanens Grand Vizier, Abou Ahmed. Det er et fargerikt og utsmykket palass, med en blanding av marrokanske, jødiske og arabiske stilarter. Marrakech har en rekke andre spennende attrakajsoner, inkludert Koutoubia-moskèen, og ulike museer og gallerier. Du kan også prøve hammam, Marokko`s versjon av tyrkisk badstu. Foruten det tradisjonelle ritualet, kan du nyte andre avslappende behandlinger etter en opplevelsesrik dag.

Shopping

Marrakech har vært en handelsby siden det 11. århundre, og tilfredsstiller fortsatt ivrige shopping-entusiaster fra fjern og nær. Den ultimate marrokanske shopping-opplevelsen får du gjennom byens uttalige markeder (souks). Det er et skattekammer for de som er glade i shopping, med et enormt utvalg av varer. Selgerne er forøvrig svært gode til å overbevise deg om å kjøpe sandaler, lær, smykker eller annet du ikke visste du trengte. Her bør man ikke glemme å prute, og er man ikke interessert er det nyttig å kunne uttrykket «La Shukran», da dette betyr nei takk på arabisk. I motsetning til andre steder i Nord-Afrika, er de fleste marrokanere mer avslappet og vil respektere et bestemt og vennlig nei. I Marrakechs labyrinter av markeder, kan du gå i flere dager uten å få med deg alt. Shoppingenergien vil likevel avta for de fleste, etter noen intense opplevelser med spenndene og spesielle varekjøp og mye pruting. Ønsker man en litt roligere handletur, bør man oppsøke Gueliz. Her er det mer moderne butikker med merkeklær, møbler og suvernirer. Det er fastsatte priser og ingen pruting, med unntak av teppehandel. Er du ute etter håndlagde marokkanske tepper eller andre tekstiler, er det bedre kvalitetsvarer i Gueliz, til tross høyere priser. Ben Rahal har to etasjer med et godt utvalg av vakre tepper. I den nye bydelen finner du også Marokkos beste design-produkter. 33 rue Majorelle er en butikk med stadig nye varer fra ulike designere, med alt fra briller og møbler til klær og skjønnhetsprodukter.

Restauranter

Nye matopplevelser er en viktig del av reisen for mange turister. Ved å besøke nye kulturer får man utfordret sine sanser på flere måter, og nye smaker er en del av det hele. Marokko har en spennende matkultur med kreative og varierte retter, influert av landets kontakt med ulike kulturer gjennom århundrene. Det brukes mye krydder i det marrokanske kjøkken, spesielt safran og cumin. Mintblader og sitrongress benyttes i mange retter, og ulike varianter av couscous er en vanlig siderett. Av kjøtt benyttes det mye kylling, storfe og lam. Tagine er en typisk rett i Marokko, som tilberedes og serveres i en leirgryte. Dette er smakfulle gryteretter med kjøtt, grønnsaker og krydder som kokes lenge på svak varme. På resturanten Bo Zin kan du få en stilfull middag, med en blanding av marokkansk og asiatisk mat. Stedet har en romantisk atmosfære og et svært stemningsfullt uteområde med opplyst basseng, bambustrær og åpne telt. En annen favoritt for mange i Marrakech er Dar Moha. Resturanten er ikke blant de rimeligste, men tilbyr spennende marrokanske smaker, god service i flotte omgivelser og levende musikk på kveldene. For et tradisjonelt marokkansk måltid kan du eventuelt ta turen til Al Fassia i Gueliz. Her får du solide, men elegante retter til rimelige priser. Det er mange gode resturanter i byen, men du kan også finne god og billig mat på markedet Djemaa El-Fna. Mange er litt usikre på denne maten, men det vil som regel være trygt, da maten kommer rykende fersk rett fra grillen. Man bør likevel være forsiktig med salater og kjøtt som ikke er gjennomstekt.

Uteliv

Til tross for at Marrakech er en islamsk by, er det mange barer og utesteder i den nye bydelen. I Medinaen er alkoholserveringen mer begrenset, med moskèer rundt hvert hjørne. Det er likevel svært mye underholdning i gamlebyen, spesielt på markedsplassen Djemaa El-Fna. Her er det mye liv etter solnedgang, med noen av byens beste artister. Er du ute etter barer og nattklubber, må du ta turen til Gueliz eller Hivernage. Langs gaten Mohammed V, er de fleste barene i byen samlet, samt et bredt utvalg av resturanter og kafeer. De beste nattklubbene finner du på hotellene i Hivernage, eller litt utenfor byen. Alle de store hotellene har også barer. En av de mest glamorøse i byen er Le Bar Churchill på La Mamounia Hotel. Her er det overdådig art deco-interiør og en streng kleskode. Baren er oppkalt etter hotellets mest berømte gjest, og vil med sin stil og gode drinker, ta deg tilbake til 1930-tallet. Le Comptoir er et populær utested, inkludert bar og resturant. I helgene er party-atmosfæren på topp, med musikk og magedansere som underholdning. Et litt mer intenst alternativ er Pacha, Nord-Afrikas største nattklubb som kan romme 3000 gjester. I helgene er du likevel heldig om du får plass. Lokalet har diskotek på størrelse med et sirkus, to resturanter, et svømmebasseng og en avslappende lounge bar. Er du glad i live musikk, er Afric`n Chic et godt alternativ. I tillegg til et stort utvalg av cocktail, er dette et av byens få steder som tilbyr tappøl.

Overnatting

Overnattingsmulighetene er mange i Marrakech, både enkle gjestehus og luksuriøse hoteller. Om du ønsker å bo i ekte Marrakech-stil er byen kjent for sine tradisjonelle riad-er. Dette er marokkanske hus eller palass med en indre gårdsplass eller hage, som er gjort om til sjarmerende boutique hoteller. Slike riader finnes i alle prisklasser. En av de rimeligste riadene, Riad Eden, tilbyr komfortable rom, solrike balkonger og god frokost. Det er også kort gåavstand til Djemaa el-Fna og Badi-palasset. Riad al Massarah er noe dyrere, med sjarmerende interiør, fin mat, hammam (badstu) og eget bibliotek. Alle rommene er unike, med kunst, håndlagde tekstiler og lanterner som skaper en avslappet atmosfære. For et mer luksuriøst alternativ, er Dar Les Gigognes et godt valg. Det er et fem stjerners hotell, med sentral beliggenhet, utsikt over Atlasfjellene, samt spatilbud og en flott resturant. Hotellet La Mamounia vil også leve opp til forventningene om et luksuriøst opphold. Noen beskriver hotellet som et kongelig slott fra en annen tidsalder, som ikke er langt fra sannheten, med sin art-deco stil og en frodig hage som opprinnelig var kongelig eiendom. Hotellet åpnet i 1920 og har siden den gang vært stedet de rike og berømte sjekker inn. Winston Churchill var en av hotellets stamgjester.

Flybilletter

Med Norwegian kan du fly direkte fra Gardermoen til Marrakech på 4 timer og 45 minutter. Prisene varierer, men er du tidlig ute kan du få biletter for rundt 2000 NOK. Flyr du fra andre steder i Norge, eller med andre selskaper må du regne med en mellomlanding og lenger reisetid. Du kan for eksempel fly med British Airways, KLM eller Air France, med mellomlandinger i London og Paris. Swiss flyreiser og Lufthansa har også flyvninger til Marrakech. Ved ankomst i Marrakech, lander du på flyplassen La Menara. Derfra er det 5 kilometer til sentrum, med ca.10 minutters kjøretid. Skal du til La Palmeraie, i utkanten av byen, tar det litt over en halvtime. Det er muligheter for buss, taxi og bilutleie. Tar du taxi, bør du passe på at taksameteret er på, eventuelt avtale prisen på forhånd. Marrakechs taxisjåfører har nemlig et rykte på seg for å utnytte turister, og turen kan dermed bli meget dyr og ubehagelig.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]