Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

New York

Byen

Når du går gatelangs i New York er det lett å få en følelse av at du har vært der før. Man kjenner enkelt igjen bygninger og monumenter fra bilder og film, men også mange av kafeene, restaurantene og barene hentet fra favorittserien din på TV. Det er nesten som om du kan forestille deg hva som befinner seg rundt neste hjørne. Likevel er New York byen som aldri slutter å overraske og som aldri gjentar seg selv, men som derimot alltid er i konstant utvikling og forandring. Med en befolkning på over 8 millioner er the Big Apple USAs mest befolkede by. Mennesker av så og si alle nasjonaliteter og etniske bakgrunner har kommet sammen her og resultatet er en kulturell berikelse og variasjon uten sidestykke, nesten som en miniatyrversjon av verden selv. Spør hvem som helst, selv de som aldri tidligere har besøk byen, absolutt alle har et forhold til New York. Kanskje er det de mektige skyskraperne på Manhattan, den etniske mangfoldigheten i Queens, eller de sære og spesielle kafeene i Brooklyn, noe er det med New York som trollbinder alle som setter sin fot der. Kanskje er det rett og slett følelsen av at du plutselig er del av det myldrende livet i en av verdens mest fantastiske storbyer.

Attraksjoner

De fem bydelene av New York huser noen av verdens mest kjente og kjære landemerker. Manhattan i seg selv kan skryte av Times Square, Central Park, Empire State Building og MEMA, The Metropolitan Museum of Art, og er dermed det stedet i verden med flest kjente attraksjoner per kvadratkilometer. Og da har vi ikke en gang begynt å nevne de fire andre nabolagene, Bronx, Brooklyn, Queens og Staten Island. Med så mye å se å gjøre kan du ikke annet enn å kjenne deg litt overveldet. Kanskje er det derfor så mange returnerer til New York igjen og igjen. Alle bør på sin første tur få med seg de mest kjente turistattraksjonene, men deretter kan du velge og vrake helt ut i fra hvilke spesifikke interesser du har. For museumselskerne er New York et Mekka av de sjeldne, ettersom noen av verdens beste museer finnes her. For sportsfans kan et besøk på Yankee Stadium være et høydepunkt, og for de som elsker å bare vandre rundt og observere kan folkelivet i seg selv være den beste attraksjonen av alle. New York har også mye å tilby den yngre garde, for eksempel den zoologiske hagen i Bronx, eller Coney Island med sine mange karuseller og spillboder. Samme hva du liker, finner du noe for deg i New York – mulighetene er uendelige.

Shopping

For noen er shoppingen i New York hovedmålet med besøket. Drømmen om å kunne tråle byens ulike bydeler for unike skatter eller kjente merkevarer til lavere pris, blir virkelighet i denne byen. Man kan ikke unngå å nevne 5th Avenue og Madison Avenue, selv om de færreste kanskje har råd til å gå helt bananas i de eksklusive butikkene der. Macys, også kjent som verdens største varehus, er for mange en selvklar destinasjon, det samme er Century 21 og de enorme flaggskip butikkene til Levis, Gap og Abercrombie and Fitch. Bydelen SoHo er kanskje New Yorks vakreste shoppingdistrikt, fylt til randen med vintage, kunst og lekre boutiques omkranset av flott arkitektur. Ønsker du mer unike shoppingmuligheter bør du ta turen til antikvitetsbutikkene i Greenwich Village eller til Brooklyn, som ofte huser loppemarkeder med et usedvanlig hipt klientell. Mange fristes også innom de enorme elektronikkforretningene med særdeles lavere priser enn her hjemme. Det eneste du må passe på er at garantien også er gyldig i Norge. For barna finnes det også fantastiske shoppingmuligheter. Et besøk hos FAO Schwarz, USAs eldste lekebutikk, kan sette følelsene i sving hos både liten og stor. Eller hva med legendariske Toys’R’Us med sitt enorme innendørs pariserhjul?

Restauranter

På grunn av sin etnisk varierte sammensetning er New York sannsynligvis den beste plassen i verden for å nyte tradisjonell og autentisk mat fra hele kloden. Du finner alt fra fasjonable restauranter, som har gjort seg fortjent til en plass i Michelin-guiden, til gatekjøkken som tilbyr kanskje verdens beste gatemat. Det dreier seg nesten mer om hva du ønsker å spise enn hvor, og det er helt opp til deg hvor mye du ønsker å betale, i New York finnes restauranter i alle prisklasser. De italienske immigrantene brakte pizzaen til New York tidlig på 1900-tallet og man kommer ikke utenom å prøve et stykke innimellom all sightseeingen og shoppingen. For mange er heller ingen tur til New York komplett uten en saftig burger eller en porsjon sukkulente ribs med fantastisk amerikansk BBQ-saus. Du kan like godt legge dietten på hylla når du besøker New York, for dessertene er også vel verdt en munnfull eller fem. De som ønsker mat tilberedt på kosher- eller halalvis, glutenfritt, vegetarisk eller av økologiske råvarer kan også vrake og velge blant restauranter i New York. Samme hva ganen din foretrekker behøver du ikke å gå sulten i denne byen. Hiv deg med på en gastronomisk tour for å kombinere sightseeing med unike matopplevelser du sjelden vil glemme.

Uteliv

Når man skal leve opp til ryktet om å være byen som aldri sover, sier det seg selv at utelivet har sitt å svare for. New York har noe for en hver smak og lommebok. Det finnes utallige barer i de ulike bydelene, hvor du kan nyte både lokale og internasjonale ølsorter, samt ta del i mikrouniverset hvert serveringssted omfatter. Gå ikke glipp av de mange musikkbarene hvor talenter fra hele verden synger og spiller med håpet om å en gang bli oppdaget, eller stand-up barene der du kan få forlenget livet med en god latter. Det finnes nok av steder å velge blant også om du ønsker å drikke cocktails med fiffen i Manhattan eller danse natten av gårde sammen med hundrevis av andre mennesker til rytmene av noen av verdens beste DJer i Brooklyn. Har du valgt å besøke New York om sommeren kan du også ta turen til en av de mange terrassene som enten lar deg ta del i det pulserende livet på gatenivå, eller simpelt hen observere det oven fra. Slå deg løs på karaokebar med din egen versjon av «New York, New York» eller opplev ekte filmromantikk med din utkårede i en av de mer intime barene i byen.

Overnatting

Takket være et godt utviklet metrosystem spiller det ikke så stor rolle hvor du velger å bo, så lenge du er nær en metrostasjon. Om du allerede vet hvilke steder du ønsker å besøke i løpet av oppholdet ditt, kan det være en fordel å finne et sted å bo som gjør det enklere å komme seg til disse. Mange velger av samme grunn Manhattan når de leter etter hoteller, noe som gjør at du befinner deg i kjernen av de mest kjente turistattraksjonene. Du kan selvfølgelig velge å bo ved Times Square, men vær forberedt på å måtte betale for beliggenheten og på å være omkranset av turister på alle kanter. Om du heller vil bo der newyorkerne selv bor, prøv å booke et hotell i områdene Greenwich Village, Soho eller Upper West Side. Da har du dessuten kort vei til bra restauranter og shopping i et vennlig nabolag. Områdene Meatpacking District og East Village tiltrekker trendy reisende som foretrekker å være nært på de hippeste klubbene og restaurantene. Flere og flere beveger seg også utenfor Manhattan, til Brooklyn, som også har mange gode hotellmuligheter i for eksempel Williamsburg og Park Slope. Skal du være i New York lengre enn en uke, kan det lønne deg å sjekke ut korttids utleie av leiligheter over hele byen. Pass på at AirBnB leiligheter ikke lengre har loven på sin side i Manhattan.

Flybilletter

New York er bare en åtte timers flytur unna! Det finnes gode muligheter til å fly direkte til New York fra flere norske byer, som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Norwegian har hatt svært gode tilbud til New York helt siden de åpnet ruten for noen år siden og er fortsatt et av de billigste selskapene på denne ruten. Du kan også fly med SAS, Lufthansa eller Delta som bruker Newark flyplass som base, til forskjell fra Norwegian, som flyr til John F. Kennedy Flyplass. Om du ikke har noe i mot enn mellomlanding i en av de større byene i Europa, for eksempel London, Paris eller Frankfurt, kan du velge blant de aller fleste, både europeiske og amerikanske, flyselskaper for å komme deg til New York. Om du lander på JFK er det enkleste alternativet å ta flytoget. Metrolinjene er knyttet til de to sentrale stasjonene, Jamaica og Howard Beach og tar deg videre til din endelige destinasjon derfra. Fra Newark finnes det også et flytog som tar deg til Penn Station, midt på Manhattan. Å ta taxi fra JFK til Manhattan vil koste deg omtrent 70 dollar, inkludert tollpenger og tips. Å ta taxi fra Newark anbefales ikke, ettersom flyplassen ligger i New Jersey og du dermed må betale mer for at taxien skal krysse statsgrensene.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]