Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Paris

Byen

Bare tanken på Paris gjør mange av oss varme om hjertet. Om du enda ikke har forelsket deg i selve byen, har du kanskje likevel følelser for hva byen står for. En romantisk perle av en by med lange tradisjoner av fantastisk mat, eksklusiv mote og en bohemsk atmosfære som lar deg fantasere om en svunnen tid. Historien henger fortsatt ved i de fasjonable husene og den ærverdige arkitekturen og bare tanken på hva som har gått for seg bak fasadene gjør deg nesten misunnelig over å ha gått glipp av det. I Paris kan man vandre rundt i timesvis og ta inn stemningen som ligger over byen, eller gjøre seg komfortabel på en fortauskafé og observere livet som strømmer forbi. Man kan nyte en nybakt croissant og en café au lait samtidig som solen står opp over de karakteristiske hustoppene, eller et glass vin når skyggene blir lange og solen går ned over Seinen. Man behøver ikke selskap i Paris, for byen blir din følgesvenn, men har du din utkårede med deg er det garantert duket for romantikk, eller uhemmet shopping sammen med vennegjengen. Poeter og forfattere har i hundrevis av år forsøkt å beskrive Paris og sette ord på følelsen byen gir dem, men opplevelsen er unik og må oppleves på egen hånd. Etter all sannsynlighet vil du gi deg hen og hviske, som så mange andre: «Paris, je t’aime.»

Attraksjoner

Paris er fylt til randen av historie og kjente landemerker. Om du ikke vil kaste bort verdifull tid på å stå i kø for å gå opp i det ikoniske Eiffeltårnet, er det likevel et must å se det høyreiste bygget med egne øyne. Kombiner det gjerne med et besøk til Sacré-Cœur der du kan nyte en enestående utsikt over byen, med Eiffeltårnet smeltet inn i bybildet. Like ved finner du kunstnerbydelen Montmartre, som til tross for å ha mistet noe av sin bohemske sjarm med alle turistene, fortsatt har en historie som kan fascinere en hver kunstinteressert. Er du interessert i historie er et besøk til Versaillespalasset, med sin fantastiske arkitektur og vakre hager, uunnværlig. Du bør heller ikke gå glipp av Notre Dame og Triumfbuen, som sammen med Eiffeltårnet kanskje er de mest ikoniske byggene i byen. Bli med på en avslappende båttur ned Seinen for å få med deg flere av de mange landemerkene når du blitt trøtt i bena av å vandre rundt. For de som elsker museum er Louvre og Centre Pompidou, bare to av en rekke sikre vinnere. Hvem har vel ikke drømt om å se Mona Lisa med egne øyne? Paris er en by som vil fascinere selv de minste i familien, men om ikke det skulle være nok er Euro Disney bare en liten biltur unna.

Shopping

En hver shoppingentusiast som besøker Paris har mye å glede seg til. Noen av verdens mest kjente motedesignere har sitt opphav her og ærverdige butikker ligger på rekke og rad med eksklusive fristelser i distriktet Faubourg Saint-Honoré. Det kjente varehuset Galeries Lafayette er også vel verdt et besøk med sitt fasjonable interiør og store utvalg av kjente merker. Om du er på jakt etter mer unike skatter, eklektisk mote og antikviteter, er distriktet Marais noe for deg. Paris fylles også med loppemarkeder flere ganger i uken, der du kan finne vintage klær, rariteter av alle slag og gamle møbler. Et besøk på velkjente Champs-Elysées er også en selvfølge for mange, der du finner kjente designere, men også mer prisvennlige kjedebutikker på rekke og rad. For å kombinere gastronomi med handleturen kan du ta turen innom distriktet Les Halles der et av Paris største matmarkeder holder hus. Like i nærheten bugner det av boutiques der unge designere selger unike kreasjoner. Hvem vet, kanskje er en av dem den nye Yves Saint Laurent? På en regnfull dag kan det også være fint å ta shoppingturen innendørs. Kjøpesenteret Les 4 Temps er Europas største og du vil finne kjente butikker fra hele verden på et brett, samtidig som du har et bredt utvalg av restauranter å velge mellom når du behøver en pause.

Restauranter

Den kjente forfatteren Carlos Ruiz Zafón sa en gang at Paris er den eneste byen i verden hvor å sulte fortsatt er en kunstform. Det er derimot ingen grunn til å gå sulten når du besøker byen, for Paris flyter simpelt hen over av delikatesser og fantastisk mat. Franskmennene vet virkelig hva de driver med gastronomisk sett og det franske kjøkken er langt mer enn bare snegler og froskelår. Det mest åpenbare er kanskje vin, ost og baguetter, men prøv deg frem, og du er garantert å finne noe ganen din vil verdsette. Prøv en deilig løksuppe, andekonfit eller dampede blåskjell og avslutt med en dessert som vil få tennene til å løpe i vann, selv om du ikke definerer deg selv som en søtmons. Makroner, bakelser, sjokolade, iskrem – utvalget er uendelig! Om du heller vil gå for andre typer mat, behøver du ikke lete lenge. Det er lett å finne restauranter fra alle verdens hjørner, særlig mat fra Midt-Østen, Vietnam og Nord-Afrika. For de som spiser på stramt budsjett kan et konsept som er på god vei til å ta av i Paris være et mer økonomisk alternativ. Prøv gatemat på sitt beste i form av eksotiske sandwicher, smaksrike kebaber, burgere der bare din egen fantasi setter grensen for toppingen, eller den typisk franske varianten: Crêpes, som serveres med saltmat like godt som søtere fristelser. Et stort utvalg av kulinariske vandringer og matlagningskurs ligger også for dine føtter.

Uteliv

Utelivet i Paris er variert og spennende og du bør ikke belage deg på å være i seng før langt på natt. Begynn kvelden med en cocktail på et av byens mange fasjonable hoteller, for en typisk parisisk opplevelse. De tunge fløyelsdraperingene og den gyldne dekoren setter deg tilbake i tid og i den rette stemningen for en natt i fantastiske Paris. Utelivet domineres av kafeer som blir om til barer når solen går ned og er som skapte for et romantisk stevnemøte. Du kan også ta del i atmosfæren på en av byens mange live jazzbarer der du kan la middagen synke og stemningen stige i takt med musikken. De fleste har hørt om legendariske Moulin Rouge i Paris. Byen er full av kabareter der lettkledde mennesker svinger seg sensuelt foran et live publikum. Selv om noen av disse stedene kan bli litt overveldende for mange, finnes det også mer klassiske kabareter der du både kan spise og se kjente artister opptre. Sikt deg inn på områdene Menilmontant og Gambetta, der barene ligger på rekke og rad. Slik kan du prøve deg frem til du finner det stedet som passer best for deg. Bastille har også et godt utvalg av ulike steder for den som ikke helt har bestemt seg for om de vil slappe av med et glass vin, eller danse til solen står opp.

Overnatting

Paris er delt inn i 20 ulike nabolag, kalt arrondissements. Seinen deler byen i to mellom nord og sør, eller etter parisisk geografi, høyre og venstre elvebank. Tradisjonelt sett var den venstre siden det bohemske hjertet av Paris, mens høyresiden var bedre kjent for sin sofistikerte stil og eksklusive shoppingmuligheter. Nå for tiden har denne distinksjonen jevnet seg mer ut og du kan finne sjarmerende og snobbete steder side om side i så og si hele byen. Om du velger å bo i det Latinske Kvarteret må du belage deg på å ha andre turister og studenter som naboer, noe som til tider kan gå ut over nattesøvnen. I Marais er det heller ikke særlig stille om natten, men om du ønsker å menge deg med de lokale og ha et rikt utvalg av restauranter, butikker og barer i nærheten, bør du søke deg hit. Ønsker du et roligere sted å bo kan Montparnasse være noe for deg. Det ligger litt i utkanten av byen, men har likevel mye å by på for en hver smak. Saint-Germain-des-Prés er området for deg som ønsker å være nære på de mest trendy restaurantene og kunstgalleriene i byen, mens Montmatre byr på typisk bohemsk sjarm med smale gater og stille kafeer. Å bo på hotell ved Champs-Elysées er ganske riktig å bo sentralt, men den høye prisen og et svært godt tilbud av offentlig transport i hele byen, gjør at det kanskje likevel ikke er verdt det du må betale.

Flybilletter

Paris har to hovedflyplasser, Charles de Gaulle og Orly. Du kan fly direkte til Orly med Norwegian fra Oslo for godt under tusenlappen om du er tidlig ute. Air France har dessuten flere avganger daglig fra Oslo til Charles de Gaulle for rundt en tusenlapp mer. Flytiden er rundt 2timer og 20minutter. Om du overlever en mellomlanding, kan du fly fra flere norske byer via en større flyplass i Europa for å komme deg til Paris, da med en større variasjon i pris. For å komme deg inn til byen fra Charles de Gaulle har du flere alternativer til ulike priser: Buss, tog eller flyplass shuttles som tar deg til utvalgte steder i Paris. Taxi koster cirka 40-60€, alt etter hvor i byen du har booket hotell. Orly er nærmere byen og taxi vil koste deg rundt 30€, men du kan også ta buss eller tog fra denne flyplassen. Om man er flere som reiser sammen, kan det faktisk lønne seg å ta en taxi ettersom de andre alternativene ligger på rundt 10€ per person. Husk å ta med i beregningen hvor i Paris du har tenkt å bo, hvor godt tilknyttet det er en metrostasjon eller en hodeplass for flyplass shuttle, og finn det beste fremkomstmiddelet for deg.

Liker du å reise? Traveldeal finner de beste plassene for deg!

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]