Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Aten

Byen

Aten er en av byene i verden en bør ha på sin «bucket list» (må-gjøre-liste). Byen er hovedstaden i Hellas, og har rundt 3 millioner innbyggere. Det nye Aten er som alle andre storbyer, men det unike med Aten er at kan blande storby-ferien med historie. Store deler av sentrum bevart slik det en gang var, med sine smale gater og brobelagte veier. Du kan faktisk gå rett fra historiske strøk med sine små butikker og kafeer, og til moderne handlegater. Det er mye å se og oppleve. Selv om dette er en storby ligger det meste i gangavstand og gir dermed muligheten til å oppleve Aten på egen hånd. Få anledning til å suge inn atmosfæren og historien. Sleng deg ned på en kafe og se på folkelivet mens du spiser gresk mozakka. Byen kan bli veldig varm sommerstid, så for de som ikke liker varmen for godt er vår og høst de beste tidspunktene. Vil du også ha litt strand og badeliv ligger det badebyer kun en halv, til en time, utenfor Aten.

Attraksjoner

Hvor skal man egentlig begynne? Det er mye å få med seg, og utvalget stort. Har du lyst til å se mest mulig uten å gå hele dagen kan du benytte «hopp av og på buss». Velger du å følge hele ruta tar turen ca. 1.5 time, vil du bruke litt tid enkelte steder hopp av, og ta neste buss videre. Akropolis er selvfølgelig et must. I tillegg finner du rundt selve bygningen et stort område med mye historikk. Det er greit å ta seg frem på egen hånd, men du kan også følge guidede turer. Når du rusler derfra kan du ta turen til Plaka. Det er en godt bevart del av gamle Aten. Fra Plaka er det en fin gåtur til det greske parlamentet, og den ukjente soldats grav. Her kan du hver time få med deg vaktskiftet. Vakter vokter den ukjente soldats grav døgnet rundt, og er kjent for sine uniformer og måten vaktskiftet foregår på. Rett ved siden av ligger Syntagmaplassen, som kanskje for oss er mest kjent for demonstrasjoner. Her kan du slå deg ned på en uterestaurant eller ta turen under bakken, til undergrunnsstasjonen. Tro det eller ei, her vil du finne mye spennende historie som ble oppdaget da Atens undergrunn ble gravd ut.

Shopping

Her har vi mest lyst til bare si: ja! Dette da du finner alt du er ute etter i denne byen. Du kan velge mellom alt fra kopier av arkeologiske minner, merkeklær, skinn til gull. Når du rusler rundt i Plaka bør du ta deg tid til å sjekke ut noen av de små butikkene som ligger på rad og rekke. Kanskje kan du gjøre et kupp på gull eller skinnsandaler. Er du mer av typen som liker alt på et sted kan en av shoppinggatene være tingen. De fleste shoppingatene i Aten er gågater, og i gaten nærme Syntagmaplassen ligger det butikker for de fleste. Du finner det meste av dagens moter, selv om Hellas ikke er kjent for mote. Men man finner flere av kjedene vi kjenner hjemmefra, deriblant Zara. Aten er ikke spesielt billig på klær, men du vil finne prisene generelt noe under de norske. Det er på gull og skinn du kan finne de beste tilbudene når det gjelder pris. Kolonaki er det beste området i Aten for å shoppe trendy. Her finner du det aller siste, og samtidig et utall kafeer som ligger bare å venter på at du skal ta en pause. Er du litt eventyrlysten? Tør å ta turen inn en eller annen sidegate. Kanskje finner du akkurat der den lokale butikken som du kan gjøre et godt kjøp.

Restauranter

Aten kan by på internasjonal til gresk mat. Har du ikke smakt gresk mat bør du absolutt gjøre det. Et typisk gresk måltid består av forrett, hovedrett med kjøtt/fisk og dessert. Forretten består ofte av flere småretter, og desserten er ofte kaker gjennomtrukket av honning. Liker du vegetarmat er Aten stedet, da veldig mange restauranter serverer mye vegetarmat i løpet av uken. Dette pga de ortodokse grekerne som faster to dager i uken. I Plaka vrimler det av restauranter, men vær oppmerksom på at dette er et typisk turiststed, og kvaliteten på maten er deretter. Rundt torget, som heter Plateia Monastirakou, vil du finne mer typiske greske tavernaer, og autentisk gresk mat. Det er absolutt verdt turen. Er du ute etter noe mer spesielt kan du ta turen til Orizondes Lykavitou. Restauranten ligger på Atens høyeste punkt, og har den beste utsikten over byen. Maten er en miks av tradisjonelt gresk med en moderne twist. Utenom gresk mat vil du finne mange andre typer mat, prøv deg frem og bestill noe du ikke har hørt om tidligere.

Uteliv

Et av stikkordene for en barrunde er Ouzo. Hellas nasjonaldrikk. Denne drikken kan du få servert hvor som helst, men hvorfor ikke ta en kveld på forskjellige lokale barer. Drikke Ouzo og slå av en prat med de lokale. Pass bare på at Ouzo skal drikkes sammen med noe å spise. Det kan være noen småretter eller ost. Ouzo er i utgangspunktet en apetittvekker, men kan altså også fint drikkes som en «drink». Kanskje en tur til Brettos, Atens mest kjente og eldste Ouzubrenneri og bar kan friste. Ønsker du mer liv, eller på leting etter et disco finner du flere av disse. Lavabore er en klubb som ligger i Plaka, og som har en miks av greske og utenlandske besøkende. Rockerne vil finne sitt på en Underground Rock Club Cafe. Der strømmer musikk blnat annet av U2 ut av høytaler’n. Har du lyst på en elegant klubbkveld er Ta Tria stedet for deg. Her møtes det elegante Aten, og du kan velge om du tar en kaffe, eller om du senere tar turen i kjelleren for å danse. Når du er i Aten bør du teste den greske vinen. Hellas har en vinhistorie som strekker seg så langt som 6 500 år bakover. Beste tipset vi egentlig kan gi deg er; på med «pub-til-pub-skoene» og følg strømmen, enten om du vil ha det rolig eller mer liv.

Overnatting

Aten har, som de fleste storbyer, et bredt utvalg av overnattingssteder. I selve bykjernen finner du alle varianter, fra herberger til dyre hoteller. Det en bør tenke over når en leter etter et sted å bo er hva en skal se. I tillegg til at en bør se på avstandene. Det er liten vits å bo langt utenfor byen om du planlegger å gå rundt for å bli kjent i bykjernen. I området Plaka finner du flere varianter av hoteller. Plaka byr for det meste på «typiske» turisthoteller, men det trenger ikke være negativt. Bor du for eksempel på Royal Olympic Hotel er seightseeing-området rett utenfor døren. Hoteller med fire og fem stjerner vil du finne en god del av rundt Syntagmeplassen. Da bor du rett ved alt fra sightseeing til disko på kvelden. Rundt Syntagmeplassen finner du også luksushoteller. Hva med noen netter på Achillias Hotel? Luksus med alt annet rett rundt hjørnet. Ønsker du bare en seng og et bad er de billigere hotellene et godt alternativ. Da kan du for eksempel sjekke ut Athos som ligger i Plaka. Uansett hvordan du bor, sjekk kart når du bestiller. Det hender hoteller annonserer med sentrumsbeliggenhet, men er i realiteten langt utenfor byen.

Flybilletter

Du kan komme deg fra Oslo til Aten med flere flyselskaper. Noen fly går direkte mens andre har mellomlandinger i Europa. Gjør det deg ingenting å få litt ekstra flytid kan en benytte for eksempel Lufthansa, med mellomlanding i Frankfurt eller Turkish Airlines med mellomlanding i Istanbul. Det norske selskapet Norwegian har direkteruter fra Oslo, men disse begynner ikke flygningene før i slutten av mars 2015. SAS har rute til Aten hele året, men med mellomlanding i København. Enkelte charterselskaper har turer med hotell til Athen. Vil du booke hotellet selv kan du sjekke om for eksempel Ving eller Star Tour selger kun fly til Athen. Det kan i noen tilfeller faktisk bli rimeligere, og samtidig kan en bestille transport inn til byen. Flyplassen, som heter Eleftherios, ligger et lite stykke unna sentrum, men det er enkelt å komme seg de 20 km inn til byen. Vil du reise raskt og rimelig billig er faktisk ikke taxi så ille pris på. Flyplassen ble åpnet i 2001 og regnes som en av verdens mest moderne og luksuriøse flyplasser.

På Traveldeal finner du flere reiseguider.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]