Finn billige flybilletter og hotell her

Zagreb

Byen

Zagreb er kanskje en relativt ukjent by for mange, selv for de som har besøkt Kroatias turiststeder langs kysten. Zagreb er hovedstad og administrativt senter i landet og huser rundt 1 million mennesker, om man regner med forsteder i tillegg til bysentrumet. Kroatias strender langs Adriaterhavet er for lengst godt kjent blant solhungrige nordmenn som har gått lei av de overturistifiserte stedene i Spania og Hellas. Zagreb har også mye å by på, men klimaet er triveligst om sommeren når været er varmt og tørt. Det blir likevel ikke så varmt at det blir slitsomt å være i en by. Byen ligger ved en elv som heter Sava, ved foten av Medvednicafjellene og har mange grønne områder rundt elvas bredder. Zagreb er en prisvennlig by, med mye sjarm og vakker, velbevart arkitektur. Historien fra ulike tidsperioder kan observeres over hele byen, som kan oppleves til fots eller på sykkel. I slutten av juni hvert år inntar musikkfestivalen INmusic Zagreb og hele byen blir fylt med musikkelskere og festglade mennesker fra hele verden. Du spiser godt i Kroatia. Den lokale maten er hjertelig og smakfull og inspirert av de nærliggende nabolandene. Kroatene er også dyktige på ølbrygging, så prøv noen av de lokale variantene. Živjeli!

Attraksjoner

Zagreb er en vakker by å vandre rundt i. Særlig gamlebyen, også kalt «øvre byen» er full av gamle bygg. Sankt Markus kirken med det særegne taket er kanskje Zagrebs mest ikoniske attraksjon. Det vakre mønsteret gjengis på postkort og andre suvenirer, og er det mest klassiske motivet fra byen. Like ved ligger parlamentet, som også holder hus i et vakkert bygg med klassiske søyler. Mange turister besøker også Stenporten, som er den eneste gjenværende biten av den gamle bymuren. Etter en stor brann i 1731 ble mange bygninger i nærheten totalskadd. Det eneste som sto tilbake uten en skramme var et maleri av Maria med lille Jesus i armene. Dette bildet har dermed fått stor religiøs betydning og flere kommer hvert år for å beundre kunstverket. Lortscak-tårnet er en annen populær severdighet blant turistene som besøker Zagreb hvert år. Byen er full av historie, så det anbefales at man blir med på en av de mange organiserte vandringene med guide for å få med seg så mye som mulig. Et alternativ kan være å leie en sykkel og utstyre seg med en god guidebok. Om du besøker Zagreb på vinterstid, kan du stå på ski i Sljeme, bare 20 minutter utenfor byen.

Shopping

Når du har besøkt alle de kulturelle attraksjonene, er tiden inne for å undersøke shoppingmulighetene i denne lille europeiske perlen av en by. Det mest populære shoppingområdet er hovedgaten Ilica som er full av sjarmerende små butikker og mer kommersielle motekjeder. Innimellom butikkene ligger også koselige små kafeer, der du kan ta en pust i bakken med jevne mellomrom. Du kan også finne en rekke ulike kjøpesentre rundt om kring i byen. Arena Center, ligger like ved flerbrukshallen Arena Zagreb, og tilbyr en rekke lokale og internasjonale butikker, samt spisesteder, kino og en egen bowlinghall. Avenue Mall ligger like ved det moderne museet og har også flere kinosaler. Senteret West Gate ligger litt utenfor byen, men en gratis «shopping-buss» tar deg til og fra senteret uten problemer. Hver søndag holdes det antikvitetsmarked på den Britiske plass. Her bugner det av gamle skatter, bøker og samlegjenstander. Klassiske gjenstander å ta med seg hjem fra Zagreb er en paraply fra Cerovački, familien som har laget kvalitetsparaplyer i over hundre år. Også en hatt fra det tradisjonsrike merket Kobali er en flott suvenir fra ditt besøk i Kroatias hovedstad. For barna kan en av de fantastiske eventyrdukkene fra den lokale kunstneren Jasmina Kosanović være midt i blinken.

Restauranter

Mat fra det kroatiske kjøkken er en kompleks miks av smaker fra både kyst og innland. Man finner spor etter både italiensk, tyrkisk og ungarsk mat i de lokale rettene. En klassisk rett er viltkjøtt med enkle grønnsaker, for eksempel villgås, and, kanin og villsvin. Du kommer ikke unna retter lagd av kjøttdeig i Kroatia. Det serveres for eksempel i brød med rå løk som tilbehør, bare husk å børste tennene etterpå! Du finner også mange gode restauranter som serverer fisk og sjømat i Zagreb, ofte fisket samme dag ute ved kysten. Som i de fleste andre europeiske storbyer, kan du finne restauranter med internasjonale matopplevelser så godt som lokale. Mundoaka er en restaurant som med stor suksess har kombinert en kjærlighet for lokale oppskrifter, og ikke minst lokale ingredienser, med utenlandske impulser. Den er en av Zagrebs mest populære restauranter for øyeblikket. Det nærmeste du kommer en Michelin restaurant i Zagreb er et besøk til Prasac (som faktisk er slang for gris på kroatisk). Den erfarne kokken har jobbet på flere av de beste Michelin restaurantene i Italia og har tatt med seg kunnskapene hjem til Zagreb. Kroatia brygger også et fantastisk godt øl. Besøk en ølhall, eller ta turen innom den lille baren Mali Medo, som også serverer billig mat.

Uteliv

Zagreb har et livlig uteliv, året rundt, men særlig i sommerhalvåret. Ikke bare fordi flere mennesker befinner seg i byen, men også fordi klimaet gjør at det er trivelig å oppholde seg utendørs på terrasser og i parker. I løpet av året er det også flere ulike festivaler og arrangementer som gjester Zagreb. Den mest kjente festivalen, er den årlige musikkfestivalen INmusic som trekker mennesker fra hele verden til å se kjente artister på scenen. Siden 2003 har Zagreb hatt en årlig filmfestival som blir stadig mer populær. Byen er full av kafeer som om kvelden blir forvandlet til barer. Disse er perfekte for å ta en avslappet øl med gode venner, siden musikken ikke er for høy. Om du elsker å danse kan du slå deg løs på dansegulvet til en av byens mange diskoteker. Disse holder gjerne åpent til klokken fire på morgenen, så belag deg på en lang natt! Noen av klubbene har strengere kleskoder enn andre, for eksempel Baobab, som minner mest om en stilig Los Angeles klubb. For en mer avslappet stemning kan du prøve Croat Techno. I sommermånedene er Papaya trolig det beste valget ettersom dansegulvet er utendørs. Zagreb har noe for en hver smak.

Overnatting

Zagreb har et ganske lite utvalg hoteller i sentrum av byen, men det lønner seg absolutt å bo i nærheten av Jelacicplassen. Da er du nemlig i gåavstand til alle de mest kjente severdighetene. Det er også en fordel å bo nært Glavni Kolodvor, som er byens fremste togstasjon. Den ligger i en veldig fin del av byen, som også er nær sentrum, med flere parker, kafeer og restauranter. De fleste hotellene her er en liten spasertur fra de historiske byggene i gamlebyen. Du finner hoteller i alle prisklasser, fra de mest eksklusive hoteller til herberger tilpasset ryggsekkturisme. Likevel blir det mer og mer populært å leie en leilighet under besøk i Kroatia. Denne nye turistnæringen er i oppsving og stadig flere leiligheter blir gjort tilgjengelige for besøkende hvert år. Med på «kjøpet» får du da mye bedre innsikt i den virkelige kulturen, enn om du bor på et hotell. Spør de du leier av om tips til gode restauranter, shopping og uteliv i nærheten. Trolig vil du får et mye bedre svar enn fra hotell som ofte har kommisjonsavtaler med spesifikke restauranter. Det er også flere fordeler, som for eksempel at du som regel vil ha mye mer plass enn på et hotellrom og at du kan lage din egen mat.

Flybilletter

Det går ingen direktefly fra Norge til Zagreb, kanskje med unntak av enkelte charterselskaper som kun opererer om sommeren. Til gjengjeld kan du fly til Kroatia med de fleste europeiske flyselskaper, med en liten mellomlanding på en større flyplass før endelig destinasjon. Du kan regne med å betale rundt 2.200 NOK for billetten og en reisetid på rundt 4-5 timer alt etter hvor du mellomlander og hvor lenge du må vente på neste fly. Flyplassen ligger rundt 12 km fra bysentrum og har flere alternativer for transport til og fra. Det enkleste er nok å hoppe på flybussen, som med jevne mellomrom tar deg til byen på rundt 30 minutter. Vær oppmerksom på at etter klokken 20:00 går det bare buss etter hvert fly. Prisen for en enveisbillett er rundt 35 kuna, eller 39 NOK. Det er enkelt å få fatt i taxi på flyplassen og det er heller ikke særlig dyrt. Du kan regne med å måtte ut med cirka 150-200 kuna for en tur fra flyplassen til sentrum, men avtal pris med taxisjåføren på forhånd. Et alternativ er også å bestille henting på flyplassen på forhånd, med for eksempel Cheap Transfer Croatia eller Shuttledirect. Da betaler du rundt 27 EUR for en bil som tar max 4 personer.

Sjekk Traveldeal.no for å finne de beste reiseguidene!

Finn billige flybilletter og hotell her