Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]

Madrid

Byen

Madrid er overraskende! Med fantastisk mat, imponerende variasjon i bybildet og en intrikat historie kan den spanske hovedstaden ta pusten fra de fleste. Til tross for at Madrid er en større by med flere innbyggere, faller den av og til i skyggen av sin lillesøster Barcelona. Der Barcelona byr på sol og strand, er Madrid et reisemål som kanskje passer bedre for de som foretrekker mer av en storbyopplevelse, med kulinariske nytelser, endeløse kulturelle tilbud og ekte spanske tradisjoner på sitt beste. Det er ikke rart at det er stor konkurranse mellom disse to byene, men det betyr ikke at man ikke kan like begge! Madrid er en estetisk vakker by som med sine mange bydeler har et utall opplevelser som bare venter på deg. Byen er langt fra bare brede avenyer, store plazaer og tapas. Takket være et mangfold i befolkningen og en unik kombinasjon av moderne infrastruktur og velbevart historisk arkitektur, er Madrid et spennende sted å besøke. Det kan bli veldig varmt om sommeren og det er ikke uvanlig at de får riktig kalde vintre, så om du planlegger et besøk, er vår og høst å foretrekke. Unn deg et besøk til denne byen og gjør deg klar for å bli overrasket over hvor mye den har å tilby!

Attraksjoner

I Madrid finnes det nok av ting å se og oppleve. Bare å spasere rundt i byen er en attraksjon i seg selv! En herlig kombinasjon av moderne og gammel arkitektur danner bakteppe for en rekke inntrykk som kommer til å følge med deg resten av livet. Ta en tur ned Gran Via, den mest emblematiske paradegaten i Madrid, der vil du ha nok å feste øynene på. Om du elsker museer, må du absolutt besøke Prado og Reina Sofía museene, men nøl heller ikke med å stikke innom mindre museer og gallerier med mindre fasjonable navn. Av og til kan du til og med se fantastiske utstillinger fra kunstnerspirer på veggene i lokale barer og kafeer. Madrid er et kunstverk i seg selv, oven i fra også! Finn deg en takterrasse og ta inn den fantastiske utsikten. Noen terrasser tilbyr også å servere deg middag mens de forteller om de ulike bygningene i sikte. En skulle kanskje ikke tro det, men Madrid er faktisk en av de grønneste storbyene i Europa, i alle fall om man regner i antall hektar med grøntareal. Casa del Campo er en massiv grønn lunge i byen, fem ganger større enn Central Park i New York. I tillegg har du Retiro parken som også er populær for store og små og perfekt for en avslappende picnic. Du kommer heller ikke utenom å ta en caña (liten øl) på en av byens plazaer. Dette er noe av det mest typiske du kan gjøre i Madrid mens bylivet passerer rundt deg som en Almodóvar film.

Shopping

Som de fleste andre storbyer, har Madrid mye å by på shoppingmessig. Helt avhengig av hvilket område i byen du besøker vil shoppingmulighetene ligger der på rekke og rad. I den tidligere nevnte gaten, Gran Via, finnes de mest kommersielle butikkene og noe for en hver smak. I bydelene Chueca, Malasaña og Fuencarral yrer det av liv og dette har forplantet seg i butikkene som finnes der. De siste trendene og innovative designere i het omfavnelse med vintage og alternative skatter gjør disse områdene svært spennende å shoppe i. Er du ute etter en mer luksuriøs type shopping bør du ta veien til bydelen Salamanca eller gaten Jorge Juan. Her er det haute couture og eksklusive butikker for alle penga. Ta turen innom området Lavapiés for en kulturell variasjon du ikke har sett maken til. Her finner du butikker og produkter fra hele verden i skjønn forening. De holder ikke siesta (lunsjstengt) så her kan du shoppe dagen lang! Når vi først er inne på maratonshopping kan det også nevnes at butikkene rundt Puerta del Sol er åpne dagen lang, året rundt. Perfekt når du vil sette inn det siste shoppingstøtet søndag før du tar flyet hjem! På din vandring gjennom Madrids gater bør du absolutt ta deg tid til å titte innom her og der på veien, sjansen er stor for at du finner en unik butikk som ennå ikke har fått plass i noen av de kjente turistguidene.

Restauranter

Du kommer ikke utenom tapas når du besøker Madrid. Med tapasfeberen som har herjet Norge de siste årene, er det sannsynligvis noe av det du gleder deg mest til mens du er på spansk jord. Du vil bli overrasket (og kanskje skuffet i første omgang) over at tapas i Spania ikke serveres på særlig delikat og raffinert vis, med mindre du er på en finere restaurant. Men fortvil ikke, putt maten i munnen i stedet! Noen steder serveres tapas fortsatt som en gratis snacks ved siden av øl eller vin, men med en stadig skrøpeligere økonomi har dette blitt mer unntaksmessig. En annen spansk klassiker som må prøves i Madrid, er menú del día: dagens meny. Dette er den absolutt beste (og ofte mest økonomiske) måten å prøve tradisjonelle spanske retter på. Er du på reise med et romsligere budsjett har Madrid nok av restauranter som vil glede smaksløkene dine. Per dags dato kan den spanske hovedstaden skryte av ni Michelin-restauranter, hvorav én av dem har hele 3 stjerner. Denne nytelsen får du ikke får en billig penge, men vil du gå «all in» kan du besøke fasjonable DiverXO for et måltid du aldri har smakt maken til. Ellers har Madrid, som en hver respektabel storby, et stort utvalg av restauranter med internasjonal cuisine for de som skulle gå lei av tapas og jamón!

Uteliv

Når vi tidligere nevnte at Barcelona har stilt Madrid i skyggen hos mange som besøker Spania, er det klart at det ikke er mye hovedstaden kan gjøre for å anlegge kyststripe og strandperler. Men en myte som må avklares én gang for alle er at Madrid på noen måte har et dårligere uteliv enn Barcelona. I Madrid finnes det store muligheter for at du finner en bar eller en klubb som er som skapt for deg og at du ikke kommer deg i seng før solen titter opp over hustakene. Det er ikke helt tilfeldig at menneskene i Madrid refereres til som «gatos» (katter), skapninger kjente for å være våkne og på sitt mest livligste ved nattestid. Om du vil gjøre som spanjolene kan du begynne kvelden i en bar etter middag og så bevege deg videre til en klubb eller et diskotek. Vær forberedt på å måtte betale for å komme inn på de hippeste klubbene, samt at de kanskje krever en viss bekledning. Om du foretrekker å se andre danse bør du ta turen til en «tableo», kort og godt en flamencobar. Dette er spansk kultur på sitt beste og må oppleves. Er været forholdsvis varmt kan det også anbefales at du tilbringer kvelden på en av byens mange terrasser. Her kan du nyte omgivelsene sammen med det yrende folkelivet og ta del i stemningen som senker seg over byen når solen har gått ned.

Overnatting

Å velge hotell i Madrid kan være vanskelig om du ikke vet noe om de ulike nabolagene. Hotell finnes i alle prisklasser og varianter, samt leiligheter for utleie og herberger for backpackere. Madrid er ikke en by med mye kriminalitet, men du bør som i alle storbyer, passe på veske og kamera og utøve allmenn forsiktighet. Det du heller bør tenke på er hva du vil se i løpet av besøket ditt og hvordan du ønsker å bo. For et stille og fint nabolag med eksklusive restauranter og shopping er Salamanca perfekt. Dette nabolaget er likevel ikke like sentralt som for eksempel Huertas og La Latina, men definitivt trygt, rolig og pent. De to sistnevnte er veldig populære bydeler for alle som vil bo mer sentralt og nærmere flere av Madrids attraksjoner. La Latina har kanskje mer å by på utelivsmessig, men du må regne med litt støy fra «la marcha» (utelivet). Bydelen Lavapiés har blitt favoritten blant mange unge som reiser med smale budsjetter. Prisene er lavere her og du befinner deg midt i en gryte av kulturell variasjon og etniske restauranter og butikker. Malasaña er kjent som den bohemske delen av byen og er heller ikke særlig turistifisert. Om du vil ha liv og røre dag og natt, kan du velge deg Chueca. Kjent som et gay-nabolag med et fantastisk natteliv, kombinert med spennende restauranter og trendy butikker.

Flybilletter

Med Norwegian kan du fly direkte til Madrid fra Oslo hele tre ganger i uken, for rundt tusenlappen om du er tidlig ute. Flytiden er på 3t og 45min. For øyeblikket er det faktisk ikke så mange flere muligheter for å fly direkte til Madrid fra Norge. På sommerhalvåret har Ryanair en rute fra Rygge til Madrid, men resten av året må du belage deg på en mellomlanding for å ta deg til den spanske storbyen om du ikke velger Norwegian. Fra Oslo kan du fly med så og si alle de europeiske flyselskapene, men du må selvfølgelig regne med lengre reisetid og venting på en større flyplass i Europa. Når du først har landet i Madrid er å ta seg inn til byen lett som en lek. Flyplassen, Barajas, er tilknyttet sentrum ved hjelp av metro og du kan enkelt bytte linje for å komme deg så nært ditt endelige reisemål som mulig. Du kan også ta tog fra flyplassen, kanskje det hurtigste alternativet om du likevel skal til sentrum av Madrid. Det finnes også en flybuss som også tar deg til en håndfull steder i Madrid, men det kan være smart å sjekke på forhånd om det er logisk i forhold til hvor du skal bo. Taxi koster rundt 30eur til de fleste steder i sentrum av Madrid. Ta kun taxi fra køen på utsiden av flyplassen og aldri fra mennesker som tilbyr sine tjenester inne i ankomsthallen.

Finn billige flybilletter og hotell her

[tp_search_shortcodes slug="1113abb6"]